Svet

Melonijeva predviđa drugačiju vladajuću većinu u Evropskom parlamentu

Danas postoji prostor da se izgradi drugačija većina u Evropskom parlamentu i za različite politike, rekla je italijanska premijerka
Melonijeva predviđa drugačiju vladajuću većinu u Evropskom parlamentuGetty © Roberto Serra - Iguana Press / Contributor

S obzirom na to da će krajnja desnica dobro proći na predstojećim evropskim izborima, italijanska premijerka i šefica Braće Italije Đorđa Meloni rekla je da očekuje da će dugogodišnja koalicija između Evropske narodne partije desnog centra (EPP) i Socijalista i demokrata (SiD) biti osporena.

Mogući savezi između desničarskih grupa postali su glavna tema uoči junskih izbora, na kojima se očekuje da će proći bolje nego ikada, piše "Euraktiv".

"Danas postoji prostor da se izgradi drugačija većina u Evropskom parlamentu i za različite politike", rekla je Melonijeva "Raiju".

Liderka francuske desnice Marin Le Pen, koja trenutno predvodi grupu Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu pozvala je Melonijevu da se udruže.

"Ovo je trenutak da se ujedinimo, to bi bilo zaista korisno. Ako uspemo, postaćemo druga grupa Evropskog parlamenta. Mislim da ne treba da dozvolimo da propustimo ovakvu priliku", rekla je Le Penova za "Korijere dela Sera".

"Euraktiv" tumači da komentari Melonijeve ukazuju da ona više naginje ka koaliciji sa Marin Le Pen nego sa Ursulom fon der Lajen koja joj se, takođe, "udvara". Kao i da je savez između sve tri žene "malo verovatan".

Fon der Lajenova je u ponedeljak ponovila svoju spremnost da radi sa Melonijevom, ali je odbacila mogućnost saveza sa Le Penovom.

"Nacionalno okupljanje subvencioniše Putin i želi da uništi Evropu", rekla je ona na forumu u Berlinu.

image