Svet

Španci trn u oku Izraela: Ministar Kac optužio španskog premijera za genocid nad Jevrejima

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej, šef palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze Jahja Sinvar i zamenica španskog premijera Jolanda Dijaz, pozivaju na eliminaciju države Izrael i stvaranje palestinske Islamske terorističke države od reke do mora, rekao je Izrael Kac
Španci trn u oku Izraela: Ministar Kac optužio španskog premijera za genocid nad Jevrejima© John Lamparski/Getty Images

U pozadini stupanja na snagu zvaničnog priznanja Španije palestinske države, izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je optužio premijera Pedra Sančeza za saučesništvo u podsticanju genocida nad jevrejskim narodom.

Kac je istakao da iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej, šef palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze Jahja Sinvar i zamenica španskog premijera Jolanda Dijaz, "pozivaju na eliminaciju države Izrael i stvaranje palestinske Islamske terorističke države od reke do mora".

"Sančez, dok ne otpustiš svog zamenika i objavom o priznanju palestinske države, saučesnici ste u podsticanju genocida nad jevrejskim narodom i ratnih zločina", napisao je Kac na Iksu.

Potpredsednica španske vlade Jolanda Dijaz objavila je prošle nedelje video na društvenim mrežama u kojem je izjavila da će "Palestina biti slobodna od reke do mora".

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas da će njegova zemlja danas odobriti priznanje države Palestine, ocenivši da je to "istorijska odluka".

"Na današnjem sastanku Saveta ministara Vlada Španije će odobriti zvanično priznanje države Palestine", poručio je Sančez na vratima palate Monkloa.

image