Svet

Izraelski tenkovi stigli do centra Rafe

Operacija se nastavlja uprkos tome što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da prekine svoje aktivnosti u Rafi
Izraelski tenkovi stigli do centra Rafe© Photo by IDF - Handout/Anadolu via Getty Images

Izraelske odbrambene snage nastavile su operaciju u Rafi, a kako prenose mediji, izraelski tenkovi su sada stigli do centra tog palestinskog grada.

Oklopna vozila su se mogla videti u blizini džamije Al Avda preneo je Rojters.

Akcije IDF-a u Rafi izazvale su široku osudu nakon što je u nedelju u vazdušnom napadu na gradsko naselje Tel Al-Sultan ubijeno najmanje 45 palestinskih izbeglica.

Izrael je prvobitno rekao da je napad bio precizan sa namerom da se ubiju visoki oficiri militantne grupe Hamas, a zatim su saopštili da je "smrt civila tragična greška" koju će istražiti. 

Tokom noći su na palestinski grad izvedeni novi napadi, rekli su stanovnici Rojtersu.

Podsećamo, Rafa je od napada Hamasa u oktobru i izraelske odmazde služila kao utočište za ljude raseljene iz celog Pojasa Gaze.

Izraelska vlada tvrdi da je u Rafi bila neophodna kopnena operacija kako bi se eliminisao Hamas. Nastavila je sa svojim planovima uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, uključujući i njihovog ključnog saveznika SAD, da bi to moglo da dovede do masovnih civilnih žrtava.

Operacija se nastavlja uprkos tome što je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da prekine svoje aktivnosti u Rafi u petak.

Pravosudno telo UN saopštilo je da izraelske tvrdnje da preduzima odgovarajuće mere za ublažavanje štete po civile "nisu ubedljive".

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je u palestinskoj enklavi ubijeno više od 36.000 ljudi zbog izraelske ofanzive.

image