Lukašenko: Bližimo se vrućoj fazi sukoba, izloženi smo neviđenom pritisku Zapada

Beloruski predsednik otkrio je detalje razgovora sa Vladimirom Putinom kao i iz kojih razloga se Evropljani plaše Amerikanaca

Belorusija je izložena najvećem pritisku Zapada u novijoj istoriji, a to se odnosi i na informacioni pritisak koji predstavlja uvod u vruću fazu sukoba, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Ne opuštamo se. Maksimalno smo usredsređeni na pretnje. I dalje smo podvrgnuti hibridnom pritisku Zapada – najvećem u novijoj istoriji", ukazao je beloruski predsednik.

Kako je objasnio, u pitanju je politički pritisak koji sprovode promovisanjem antibeloruskog stava na međunarodnom političkom polju, zatim informacioni, koji sprovode radikalizacijom ekstremističkih platformi, ekonomski – uvođenjem novih paketa sankcija, kao i vojni – pokušajima da se Belorusija uvuče u vojne sukobe.

Činim sve kako u zemlji ne bi bilo rata, poručio je predsednik i dodao: "Ne želim nikakav rat i siguran sam da većina Belorusa takođe ne želi."

Kako je rekao, odgovornost vlasti i predstavnika medija je ista za sve – da se spase zemlja i očuva mir.

"Juče, dok sam se spremao za susret sa vama, pokušao sam da se setim kada su se u našem rečniku pojavili pojmovi 'informacioni rat', 'mentalni rat', 'fejk', 'post-istina' i drugi. Odgovor je – sasvim nedavno, bukvalno pre nekih šest do sedam godina. A koliko su stare te pojave? Nećemo računati. Verovatno onoliko koliko živi čovek", konstatovao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, u Belorusiji treba pojačati propagandu i kontrapropagandu, kao i ideološki rad, s obzirom da se i Zapad služi istim sredstvima, nazivajući to "piarom".

EU želi okončanje rata, ali strahuje od SAD

Evropa shvata da rat u Ukrajini nije neophodan, ali se plaši suprotstavljanja Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na Forumu beloruske medijske zajednice, prenosi Belta.

Stavovi zemalja EU i SAD se po mnogim pitanjima ne poklapaju, primetio je beloruski predsednik i kao primer naveo situaciju u Ukrajini.

"SAD i EU po ovom pitanju imaju različite ciljeve", navodi Lukašenko i objašnjava da Amerikanci ne haju za stavove zvaničnika Evropske unije i njihov interes za brzo rešavanje sukoba, s obzirom na to da se rat ne vodi na njihovoj zemlji.

Evropljani slušaju Ameriku jer se plaše, zaključio je Lukašenko.

"I sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sam razgovarao o ovome. Pitali smo se zašto se Evropljani plaše Amerikanaca. Po svemu sudeći, razlozi su pre svega ekonomske prirode, jer evropske države potpuno zavise od Sjedinjenih Američkih Država", objasnio je šef države.