Svet

EU i SAD najavile odgovor na novi zakon u Gruziji: Ponovo protesti na ulicama Tbilisija (VIDEO)

Iako gruzijski premijer veruje da će zakon o stranim agentima povećati šanse za otvoren dijalog o stupanju zemlje u EU, Borelj i Evropska komisija upozorile su Tbilisi da pripremaju odgovor i da im je bolje da se vrate na evropski put
EU i SAD najavile odgovor na novi zakon u Gruziji: Ponovo protesti na ulicama Tbilisija (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Evropska unija i njene zemlje članice istražuju sve moguće opcije odgovora na usvajanje zakona o stranim agentima u Gruziji, navodi se u zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i Evropske komisije.

Borelj i EK pozivaju Tbilisi da se "vrati na evropski put" i odustane od zakona koji će očigledno stupiti na snagu, s obzirom na to da je gruzijski parlament većinom glasova preglasao veto predsednice Salome Zurabišvili.

Sa druge strane, u Gruziji veruju da će zakon o stranim agentima povećati šanse za otvoren dijalog o stupanju zemlje u EU, naveo je gruzijski premijer Irakli Kobahidze.

Gruzija je sada, prema njegovim rečima, "za glavu viša" od ostalih zemalja kandidata za članstvo u EU. S obzirom na pretnje upućene Tbilisiju, "biće sreće ako Gruzija sačuva tu glavu za koju štrči".

SAD: Biće posledica zbog zakona o stranim agentima

Američki Stejt department osudio je odluku gruzijskog parlamenta da preglasa predsednički veto na zakon o "stranim agentima".

Kako je naveo portparol Stejt departmenta Metju Miler, ovaj korak "udaljava Gruziju sa puta ka evropskim integracijama i ignoriše evroatlantske težnje gruzijskog naroda".

Američki zvaničnik je naglasio da vladajuća partija Gruzije nije uvažila zaključke Venecijanske komisije o i mišljenje "najbližih partnera Gruzije" o kontroverznom zakonu.

"Postupci vladajuće partije štete 'demokratskoj putu' Gruzije, njenoj budućoj ekonomskoj bezbednosti, članstvu u UN i ugrožavaju odnose SAD i Gruzije", rekao je Miler.

On je podsetio na reči državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je upozorio da će se "Gruzija suočiti sa posledicama" zbog usvajanja zakona o stranim agentima.

Predsednica poručila građanima: Spremite se za izbore

Predsednica Zarubišvili se, nakon što je njen veto preglasan u skupštini, putem video linka obratila demonstrantima koji su se okupili u Tbilisiju, poručivši im da "počnu sa pripremama za parlamentarne izbore 26. oktobra".

"Večeras sam sa vama! Ovo je naša budućnost. Morate da uradite sve što možete kako bi se pripremili za 26. oktobar, to će biti naš odgovor", rekla je ona.

Predsednica je dodala da će ti izbori biti "referendum" koji bi trebalo da pokaže li građani žele da budu bliže "Evropi ili Rusiji".

Veliki broj demonstranata se okupio ispred zgrade gruzijskog parlamenta u Tbilisiju, a mnogi od njih su nosili zastave Gruzije, SAD i Evropske unije.

Zakon je naišao na oštre kritike opozicije, nevladinog sektora i prozapadnih medija, ali i mnogih zapadnih zvaničnika, koji su ga pežorativno nazvali "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine.

Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer upozorila je da će Vašington suštinski preispitati bilateralne odnose ako zakon stupi na snagu.

Takođe, šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta Džim O'Brajen je rekao da bi SAD mogle da uvedu ograničenja Gruziji ako se ne promeni nacrt koji je usvojio parlament. EU je obećala da će zamrznuti zahtev republike za članstvo u Uniji.

Zakon predviđa registrovanje neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihod dolazi iz inostranstva, a naročito ako je veći od 20 odsto.

Pored toga, sve organizacije koje "promovišu interese stranih snaga" moraju biti registrovane u državnom registru. U ovom slučaju, takve organizacije će morati da prikažu primljeni prihod i da popune deklaraciju, inače ih očekuje kazna od 25.000 larija.

image