Makron: Izjava Sirskog o francuskim instruktorima u vojsci Ukrajine "nekoordinisana"

Francuski predsednik je izjavio i da isporučivanje naoružanja velikog dometa sposobnog za dejstvo po ruskim vojnim ciljevima Ukrajini "nije eskalacija sukoba"

Saopštenje vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog da je potpisao dokumente kojima dozvoljava francuskim vojnim instruktorima da uskoro posete ukrajinske centre za obuku je bilo "za žaljenje i nekoordinisano", poručio je danas predsednik Franucske Emanuel Makron.

Makron je tokom posete Nemačkoj novinarima rekao da je Ukrajina ispravila pogrešno saopštenje i da se on neće više oglašavati po ovom pitanju, prenosi Rojters.

Sirski je u ponedeljak, tokom virtuelnog sastanka sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom, rekao da Pariz namerava da pošalje instruktore u Ukrajinu za obuku vojske.

"Verujem da će odlučnost Francuske podstaći druge partnere da se pridruže ovom ambicioznom projektu", rekao je Sirski.

Makron je rekao i da isporučivanje naoružanja velikog dometa sposobnog za dejstvo po ruskim vojnim ciljevima Ukrajini "nije eskalacija sukoba".

"Ne želimo eskalaciju u Ukrajini. Ali kako možemo snabdevati Ukrajinu oružjem i reći da ga ne koristi za odbranu? Dozvoliti Ukrajini da uništava vojne ciljeve sa kojih ruska vojska vrši raketiranje i granatiranje nije eskalacija", izjavio je Makron.

On je naglasio i da se Ukrajini ne sme dozvoliti da dejstvuje po drugim vojnim ili civilnim ciljevima na teritoriji Rusije.

Francuski predsednik je ranije izrazio stav da Evropa mora biti spremna da obuzda Rusiju ako Moskva "ode predaleko" u sukobu u Ukrajini.

Kako je predsednik Vladimir Putin naglasio 28. maja, Rusija pomno prati izjave o udarima po ciljevima duboko unutar njene teritorije.