Magazin "Vaniti fer" uklonio palestinsku značku sa fotografije Gaja Pirsa

Novinar Ahmed Hetut se zapitao kako je uopšte nastala "modifikovana verzija" fotografije poznatog glumca

"Veniti fer" na francuskom uputio je izvinjenje nakon što je otkriveno da je objavio lažnu sliku glumca Gaja Pirsa, sa koje je uklonjena značka sa palestinskom zastavom, koju je glumac na filmskom festivalu u Kanu nosio na jakni.

Zvezda filmova "Vremenska mašina" i "Prometej" pozirala je noseći pomenutu značku, a slika je objavljena u francuskom izdanju časopisa "Veniti fer", ali nije bila prikazana na veb lokacijama ovog časopisa i na njenom instagram nalogu.

O tome je prvi izvestio novinar Ahmed Hetut. "Gaj Pirs pokazao solidarnost sa Palestinom u Kanu tako što je nosio značku, a 'Veniti fer' je odlučio da to sakrije", napisao je novinar na društvenoj platformi Iks (bivšem Tviteru), dodajući da je australijski glumac nosio i narukvicu u bojama palestinske zastave.

Komentatori su časopis optužili za cenzuru. Pirs javno podržava Palestince, a izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je nazvao "osvetničkim tiraninom", zbog postupaka izraelskih snaga u Gazi.

"Dok ovo pričamo ubijaju Palestince. Palestinci su raseljeni, traumatizovani, uništeni", napisao je glumac na društvenim mrežama u utorak. "Ovo mora da prestane. Sram te bilo, Netanijahu", dodao je on.

"Veniti fer" je odgovorio u ponedeljak: "Greškom smo objavili modifikovanu verziju ove fotografije na veb stranici. Originalna verzija objavljena je istog dana na Instagramu. Ispravili smo to i izvinjavamo se."

Hetut se zapitao kako je uopšte nastala "modifikovana verzija".

Pirs nije bio jedina slavna ličnost koja je u Kanu izrazila solidarnost sa Palestinom. Palestinsko-američka manekenka Bela Hadid nosila je haljinu inspirisanu šalom popularnim šalom kefija, koji je nosio i palestinski vođa Jaser Arafat, dok se australijska glumica Kejt Blančet pojavila na crvenom tepihu u haljini u bojama palestinske zastave.

Strahujući od propalestinskih demonstracija, vlasti su zabranile proteste duž kultnog Bulevara Kroazet za vreme trajanja festivala, koji je održan od 14. do 25. maja.

Najmanje 36.000 Palestinaca je ubijeno od izbijanja rata u Gazi.