London dozvolio Kijevu da koristi "storm šedou" za napade na rusku teritoriju

Prema informacijama "Blumberga", London je dozvolio Kijevu da koristi njegove rakete u napadu na teritoriju Ruske Federacije

Ukrajinske oružane snage ispaljuju rakete "storm šedou" britanske proizvodnje na Rusiju, uz dozvolu Londona, prenosi "Blumberg".

"Već imamo presedan. Na primer, Velika Britanija je ranije dozvolila Ukrajini da koristi rakete dugog dometa 'storm šedou' koje su isporučili", prenosi list.

London još nije zvanično objavio dozvolu ukrajinskim oružanim snagama da napadnu rusku teritoriju u dubini, iako je to ranije najavio britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, izvestio je ranije "Vašington post".

Pritom, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da dozvole Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

"Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu", rekao je on u intervjuu za "Ekonomist".

Kremlj je poručio da je NATO već u direktnom sukobu sa Rusijom i da svojom vojnom retorikom Alijansa povećava eskalaciju sukoba u Ukrajini.