Pretresi u Evropskom parlamentu, razlog – Rusija

Policija je izvršila pretrese kancelarija holandskog poslanika u vezi sa takozvanom aferom "Rusijagejt"

Policija je izvršila pretrese u vezi sa "ruskim mešanjem" u Evropskom parlamentu, navodi se u saopštenju saveznog tužioca, prenosi "Špigl".

U sredu su istražitelji ušli u kancelarije holandskog poslanika Marsela de Grafa u parlamentu EU. Naknadno je saopšteno da pretresena kancelarija službenika De Grafa, Gijoma P, koji je takođe radio i za poslanika AfD-a Maksimilijana Kraha.

Krah je ranije osumnjičen da radi za Kinu.

Vlasti u Češkoj su krajem marta uvele sankcije portalu "Glas Evrope", za koji tvrde da je operacija uticaja Moskve, iza koje, navodno, stoji ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koji je blizak predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Češka vlada je optužila "Glas Evrope" da širi propagandu u "interesu Kremlja", kao i da je ova medijska kompanija u nekoliko zemalja EU, uoči evropskih izbora, pružila finansijsku podršku kandidatima naklonjenim Rusiji.

Portal "Glas Evrope" je ove optužbe nazvao "divljim spekulacijama i apsurdnim optužbama."

Ranije je ovaj veb-sajt objavio intervjue sa desnim političkim aktivistima, uključujući i glavnog kandidata AfD-a za evropske izbore Maksimilijana Kraha, člana AfD-a Bundestaga Petra Bistrona, kao i holandskog poslanika De Grafa.

Sva trojica političara negirala su da su dobijali novac od "Glasa Evrope".

Javno tužilaštvo u Minhenu je otvorilo istragu protiv Bistrona, zbog sumnje da je podmićivao zvaničnike, ali Bistron je negirao ove optužbe.

U pretres je bila uključena i nemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustava, kao i još neke evropske obaveštajne službe, uključujući i češku obaveštajnu službu BIS.

U martu ove godine, vlada Češke je uvela sankcije ukrajinskom proruskom političaru Medvedčuku i portalu "Glas Evrope", zbog vođenja "operacije proruskog uticaja" u Evropi.