Od Skitije do Severne Koreje: Istorija upotrebe izmeta u ratovanju

Baloni smeća i izmeta koji su završili u Južnoj Koreji najnoviji su primer upotrebe balege, ili ljudskog izmeta u sukobu

Južnokorejci su se ove nedelje suočili sa drugačijim vidom odmazde kada je Severna Koreja navodno poslala preko granice više od 150 belih balona punih smeća i fekalija.

"Gardijan" podseća da ovo nije prvi put da se izmet koristi u sukobima ili protestima.

Skitske strele

Veruje se da upotreba izmeta u ratovanju seže još u peti vek pre nove ere.

Skiti, koji su živeli na teritoriji koja se protezala širom centralne Azije, koristili su strele umočene u otrov napravljen od mešavine zmijskog otrova, ljudske krvi i balege, ili ljudskih fekalija.

Otrov koji bi dospeo u ranu verovatno je izazivao šok ili gangrenu.

Zatvor pilećeg izmeta

Kuk Ki KaJ, takođe poznat kao zatvor pilećeg izmeta, sagradili su francuski okupatori na Tajlandu 1893. godine za tajlandske borce otpora.

Zatvor širine 4,4 metra i 7 metara bio je prekriven kokošinjcem iz kojeg je pileći izmet padao na zatvorenike.

Pandži štapovi Vijetkonga

Pandži štapovi su bili vrsta zamke koju je koristio Vijetkong tokom rata u Vijetnamu. Često napravljeni od naoštrenog drveta ili bambusa, ponekad prekriveni životinjskim otrovom, biljnim otrovom ili fekalijama, štapovi su bili sakriveni ili stavljani u jame u oblastima preko kojih će verovatno proći neprijateljske trupe.

Lečenje povreda koje su nanosili ovi štapovi trajalo je kao i lečenje rana od vatrenog oružja.

Ruski patent za oružje za uništavanje fekalija

U Rusiji je 2009. patentiran prilično kreativan izum za vojnike koji treba da odlože svoje fekalije dok su zatvoreni u vozilima tokom borbe.

Ideja je uključivala punjenje artiljerijskih granata izmetom i eksplozivom. Ti "specijalni projektili" bi se onda ispaljivali na neprijateljske mete ili u bezbednu zonu.

"Ratovi kakom" u Kejptaunu 2013.

U pitanju nije bio rat već protest. Naime 2013. godine, stanovnici Kejptauna protestovali su protiv lokalne vlasti jer ne čini dovoljno da obezbedi odgovarajuće sanitarne uslove u opštinama.

Vlasti su obezbedile prenosive toalete umesto trajnih koji mogu da se ispiraju. Demonstranti su zato odlučili da iskoriste ljudski otpad iz toaleta kako bi dočarali svoju poentu, u akciji za koju je jedan istraživač rekao da je "bukvalno odvukao smrad iz straćara u centre političke i ekonomske moći u Kejptaunu".

Demonstranti su bacali kese sa otpadom u vladine kancelarije, kao i na međunarodni aerodrom u Kejptaunu.

Iz Severne Koreje s ljubavlju

Policija Južne Koreje upozorila je danas građane koji žive u blizu granice sa Severnom Korejom da se drže podalje od jata balona koji su nosili kese sa izmetom i đubretom.

Baloni su odgovor na višegodišnji običaj aktivista iz Južne Koreje koji preko granice redovno šalju propagandne letke i zabranjene predmete poput USB uređaja sa muzikom ili holivudskim filmovima.

Pjongjang je na vreme upozorio Seul da će na njihove provokacije odgovoriti i upotrebiti "snažnu moć samoodbrane".