Kandidatkinja Slobodnih demokrata za EU izbore: Šolc je autističan

Kandidatkinja FDP-a, inače Šolcovog koalicionog partnera, optužila je kancelara da je nadobudan i autističan

Nemački kancelar Olaf Šolc ima "gotovo autistične karakteristike", kaže kandidatkinja nemačkih liberala na izborima za EU Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

"Posle tri godine, shvatila sam da ima gotovo autistične karakteristike, kako u pogledu njegovih društvenih kontakata u politici, tako i u pogledu njegove nesposobnosti da građanima objasni svoje postupke", rekla je dugogodišnja kritičarka kancelara.

Štrak-Cimerman, vodeća kandidatkinja nemačkih Slobodnih demokrata (FDP, inače član Šolcove semafor koalicije) na izborima za EU, često je kritikovala kancelara zbog njegovog neodlučnog pristupa slanju vojne pomoći Ukrajini, objašnjava "Politiko".

"Ne možete dopreti do njega jer je nadobudan", rekla je Štrak-Cimerman, dodajući da to čak misle i njegove partijske kolege.

Ona je optužila Šolca da kopira svoju prethodnicu Angelu Merkel i da politiku zasniva na anketama, radeći samo ono što je popularno u javnosti.

"On oblikuje politiku isključivo prema anketama", rekla je Štrak-Cimerman. Nije posao političara da kaže ljudima ono što žele da čuju, rekla je, "već da oblikuje politiku i objasni je svojim sugrađanima".

Štrak-Cimerman se nije zaustavila samo na Šolcu već je potkačila i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Ako nemačko biračko telo glasa za demohrišćane, upozorila je ona, "dobiće Ursulu fon der Lajen i ništa se neće promeniti u Briselu". Ali ako glasaju za njen FDP, ljudi mogu da očekuju "manje birokratije i jaču Evropu u sve komplikovanijem svetu", obećala je.