Svet

Faraž otvoren za saradnju sa torijevcima? "Vreme je da mi vrate neke usluge"

Britanski političar takođe je poslao Bi-Bi-Si dođavola zbog politički korektnog upitnika koji su mu tražili da popuni
Faraž otvoren za saradnju sa torijevcima? "Vreme je da mi vrate neke usluge"Getty © Dan Kitwood / Staff

Britanski političar Najdžel Faraž nagovestio je da je otvoren za saradnju sa Konzervativnom partijom Rišija Sunaka kojoj preti katastrofalan poraz na izborima 4. jula.

Počasni predsednik desničarske partije Reforma UK i predvodnik bregzita aludirao je da bi on i torijevci "mogli da porazgovaraju" uoči izbora.

Faraž je, u razgovoru za "San", podsetio na silne usluge koje je učinio konzervativcima ranije i poručio Sunaku da je vreme da mu se nešto i vrati.

"Znate šta? Otarasio sam se gospođe Mej uz pomoć bregzita. Sklonio sam se u stranu za Borisa, kako bih mu pomogao da osvoji ogromnu većinu. Kako će mi to vratiti?", rekao je Faraž.

Na pitanje da li od torijevaca traži titulu, Faraž je odgovorio: "Ne, ne, ne. Odbio sam sve te gluposti i ranije."

"Ne tražim od njih ništa osim što sam im tokom godina kao stranka učinio ogromne usluge. Vratite mi nešto. Možda ćemo razgovarati", dodao je.

Ankete pokazuju da torijevcima preti katastrofalan poraz na izborima uprkos pokušajima Sunaka da privuče desničare i birače Reforme najavama obaveznog vojnog roka, poreskih olakšica za penzionere i obračunom sa vlasnicima "Miki Maus diploma".

Faraž je izazvao manji skandal u britanskom javnom servisu jer je odbio da odgovori na politički korektan upitnik uoči gostovanja na Bi-Bi-Siju.

Naime, Faraž je odbio da odgovori na "vouk" pitanja o svojoj seksualnosti i etničkom poreklu u upitniku "monitoringa diverziteta i inkluzije" Bi-Bi-Sija.

Počasni predsednik Reforme UK poručio je emiteru "da se nosi dođavola".

image