Svet

Turska započela masovnu proizvodnju sopstvenog tenka "altaj"

Turska nije imala iskustva u stvaranju sopstvenih tenkova, pa je "Otokar" sklopio ugovor sa južnokorejskom kompanijom "Hjundai Rotem" o zajedničkom razvoju prototipa novog tenka
Turska započela masovnu proizvodnju sopstvenog tenka "altaj"Getty © Mahmut Serdar Alakus/Anadolu Agency

Turska je pokrenula masovnu proizvodnju prvog turskog tenka "altaj", rekao je šef odeljenja za odbrambenu industriju Haluk Gergun.

"Prešli smo na masovnu proizvodnju 'altaj' tenkova", rekao je Gergun za TV kanal TRT Haber.

Oružane snage Turske dobile su u aprilu 2023. godine dva primerka prvog turskog tenka "altaj". Obim ulaganja u proizvodnju rezervoara iznosio je više od 40 milijardi dolara.

On je napomenuo da je dizajn tenka modernizovan u skladu sa savremenim borbenim uslovima.

"Lokalizovan je veliki broj sistema kojima je tenk opremljen, povećana je borbena efikasnost dodavanjem ažuriranih tehnologija i inovacija, osim toga, u razvoju projekta korišćeno je iskustvo koje su turske oružane snage stekle poslednjih godina", rekao je načelnik odeljenja.

Generalni direktor proizvodne kompanije "BMC" rekao je prošle godine za "RIA Novosti" da 2025. kompanija planira da isporuči prvu seriju tenkova – 250 jedinica.

Projekat nacionalnog tenka "altaj" se realizuje u skladu sa sporazumom potpisanim u martu 2007. između Ministarstva odbrane Turske i kompanije "Otokar". Pošto Turska nije imala iskustva u stvaranju sopstvenih tenkova, "Otokar" je sklopio ugovor sa južnokorejskom kompanijom "Hjundai Rotem" o zajedničkom razvoju prototipa novog tenka.

Kao deo ugovora, "Hjundai Rotem" je na tursku stranu preneo sve tehnologije koje se koriste u korejskom tenku K-2 "crni panter". Prvi uzorak tenka "altaj" predstavljen je u maju 2011. godine na izložbi oružja IDEF-2011 u Istanbulu.

image