Svet

IDF: Izrael ima "operativnu kontrolu" nad granicom Gaze sa Egiptom

Izraelska vojska je saopštila da je to područje služilo kao "pojas za spasavanje" za Hamas
IDF: Izrael ima "operativnu kontrolu" nad granicom Gaze sa Egiptom© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su uspostavile potpunu kontrolu nad granicom Gaze sa Egiptom. Saopštenje je objavljeno usred sve većeg pritiska na Izrael da zaustavi svoj rat protiv Hamasa u Gazi, koji traje gotovo osam meseci.

"Sada smo stekli operativnu kontrolu nad rutom Filadelfi", rekao je portparol IDF-a kontraadmiral Danijel Hagari, aludirajući na kodno ime graničnog područja. On je tu rutu opisao kao "pojas za spasavanje" koji Hamas koristi za šverc oružja i izvođenje napada na Izraelce.

Hagari je rekao i da je na desetine raketa otkriveno u blizini egipatske granice i da je Hamas koristio to područje u prošlosti da gađa Tel Aviv i druge izraelske gradove. On je takođe rekao da su izraelske snage otkrile oko 20 Hamsovih tunela ispod grada Rafa na jugu Gaze kao deo "strategije ljudskog štita" te militantne grupe.

"Do sada smo eliminisali oko 300 terorista u Rafi", rekao je Hagari i dodao da su u nedavnim borbama poginula tri izraelska vojnika.

Lokalni medij "El Kahera njuz" citirao je "egipatski izvor na visokom nivou" koji je negirao postojanje tunela duž egipatske granice. "Izrael koristi ove navode da opravda nastavak operacije na palestinski grad Rafa i produžavanje rata u političke svrhe", rekao je izvor, prenosi "Al Džazira".

Međunarodni pritisak raste na jevrejsku državu da obustavi operacije u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi, posebno u Rafi, koja je preplavljena izbeglicama iz severne Gaze, u skladu sa naredbama IDF za evakuaciju.

Iako Izrael insistira na tome da koristi samo visokoprecizno oružje i detaljno proverava svoje mete, premijer Benjamin Netanjahu priznao je da je smrt najmanje 45 civila u nedelju bila "tragična greška".

Prema vojsci, geleri od napada na visoke komandante Hamasa u Rafi zapalili su obližnji rezervoar za gorivo i izazvali veliki požar u izbegličkom kampu. Napad je izazvao oštru osudu evropskih zemalja, uključujući Francusku i Britaniju. SAD su, međutim, saopštile da tragedija neće dovesti do promene njihove politike prema Izraelu.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je militantna grupa izvela iznenadni napad na gradove na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Preko 36.000 Palestinaca je od tada ubijeno tokom izraelskih operacija u Gazi, prema lokalnim vlastima.

image