Norveški premijer: Pet razloga zašto smo priznali Palestinu

Samo rešenje sa dve države može da obezbedi sigurnost, prosperitet i nadu za narod i Izraela i Palestine

Norveška je ove nedelje priznala državu Palestinu, podvlačeći da Palestinci imaju fundamentalnoo pravo na samoopredeljenje i da i Izraelci i Palestinci imaju pravo da žive u miru i bezbednosti u svojim državama.

U autorskom tekstu za "Politiko", norveški premijer Jonas Gar Stjore objasnio je razloge zašto je njegova vlada priznala Palestinu.

"Norveška je dosledna u svom uverenju da neće biti mira na Bliskom istoku bez rešenja sa dve države. I ne može biti rešenja dve države bez palestinske države. Drugim rečima, palestinska država je preduslov za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku", naveo je on.

Stjore je naveo da je njegovo "čvrsto mišljenje" da priznanje Palestine kao države može pomoći u jačanju umerenih snaga na palestinskoj strani.

"To može pomoći onima koji rade mirno da postignu rešenje dve države – država koja funkcioniše u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući Povelju UN i relevantne rezolucije UN. To takođe može pomoći u jačanju umerenih snaga na izraelskoj strani", naveo je on.

Alternativa tome je, upozorava, ono što vidimo danas – da oni koji promovišu nasilje i nesigurnost dominiraju dnevnim redom, ne donoseći nadu za budućnost.

Stjore je izneo pet razloga zašto je Norveška priznala Palestinu.

Prvo, rat u Gazi koji je u toku jasno je pokazao da postizanje mira i stabilnosti mora biti zasnovano na rešavanju palestinskog pitanja.

Drugo, sve veći broj zemalja sada vidi potrebu za jačanjem međunarodnog političkog glasa palestinskog naroda.

Treće, priznavanjem palestinske države, mi sada podržavamo arapski mirovni plan čija su dva glavna aspekta uspostavljanje palestinske države i normalizacija odnosa između arapskih zemalja i Izraela.

Četvrto, danas u Evropi postoji povećana podrška palestinskoj državi i Norveška nije želela da bude isključena iz toga.

Peto, formalno priznanje Palestine kao države je prirodan korak u politici koju je Norveška vodila decenijama. Ovo će nam dati veću težinu u našim naporima da podstaknemo druge zemlje da priznaju Palestinu i ulažu u jedino rešenje koje može doneti trajni mir na Bliskom istoku.

"Konačno, retko smo bili tako daleko od održivog rešenja sa dve države kao danas. Istovremeno, retko je postojala šira politička podrška ovom pristupu. U onome što mora uslediti, nakon prekida vatre u Gazi, punog pristupa humanitarnoj pomoći i bezuslovnog oslobađanja talaca, Palestinci moraju imati pravo da uživaju u integritetu državnosti", naveo je on i zaključio:"Priznanje Norveške je doprinos tome."