Svet

Kineski izveštaj o ljudskim pravima u SAD: Hiljade ubijenih, humanitarna kriza izazvana hegemonijom

Ljudska prava su privilegija rezervisana za malobrojne koji imaju političku, ekonomsku i društvenu moć, navodi se u izveštaju
Kineski izveštaj o ljudskim pravima u SAD: Hiljade ubijenih, humanitarna kriza izazvana hegemonijomGetty © Maskot

Stanje ljudskih prava u SAD nastavilo je da se pogoršava 2023. godine, pri čemu je većina običnih Amerikanaca marginalizovana u poređenju sa nekolicinom koji imaju političku, ekonomsku i društvenu moć, navodi se u izveštaju Kineskog državnog saveta o kršenju ljudskih prava u SAD.

Ljudska prava u SAD su sve više polarizovana, sa političkim strankama u sukobu, nesposobnošću vlade i lošim upravljanjem, što dovodi do neefikasne zaštite građanskih i političkih prava, navodi se u izveštaju.

Čang Jian, direktor Istraživačkog centra za ljudska prava na Univerzitetu Nankai sa sedištem u Tjanđinu, koji je učestvovao u sastavljanju izveštaja, rekao je za "Global tajms" da je polarizirovano stanje ljudskih prava slika situacije u SAD.

"Uživanje ljudskih prava je privilegija rezervisana samo za malobrojne koji imaju političku, ekonomsku i društvenu moć. U međuvremenu, prava većine su marginalizovana", rekao je on.

U izveštaju se navodi da je tokom 2023. u SAD bilo najmanje 654 masovnih pucnjava koje su rezultirale smrću 43.000 ljudi, u proseku 117 dnevno.

Postaknuti partijskom polarizacijom i interesnim grupama, sve veći broj američkih država podržava prava stanovnika na posedovanje i nošenje oružja. Tokom 2023, najmanje 27 država nije zahtevalo dozvolu za nošenje pištolja, navodi se u izveštaju, naglašavajući da se "oružano nasilje preliva, dok su državne politike kontrole neefikasne".

Vlada SAD takođe zloupotrebljava svoja ovlašćenja kada je reč o pravu na privatnost, suzbija slobodu govora i izražavanja. Broj smrtnih slučajeva od policijske brutalnosti dostigao je rekordno visok nivo - 1.247.

Takođe se navodi da rastuća ekonomska i socijalna nejednakost čini život siromašnih izuzetno teškim, sa brojem beskućnika u SAD koji prelazi 650.000, što je najveći broj od početka izveštavanja 2007. Zloupotreba droga i supstanci i dalje je visoka, a stopa samoubistava nastavlja da raste.

Građanska prava kao što su sloboda okupljanja i udruživanja i pravo na marširanje i demonstracije zapisana u Ustavu SAD se očigledno krše, primetio je Ču Juanking sa Instituta za ljudska prava Jugozapadnog univerziteta političkih nauka i prava.

U izveštaju se navodi da su SAD dugo sledile hegemonizam, praktikovale politiku moći i stvarale humanitarne krize, i naglašava da se u ratovima u kojima su SAD sprovodile prekomorske "protivterorističke" operacije, ukupan broj žrtava kreće od najmanje 4,5 do 4,7 miliona ljudi.

Različiti problemi u vezi sa ljudskim pravima u SAD ozbiljno ugrožavaju i ometaju zdrav razvoj svetske akcije zaštite ljudskih prava, zaključuje se u izveštaju.

image