Svet

Koliko košta oslobađanje od mobilizacije u Ukrajini?

Ukoliko žele da im se s vrata skinu snage bezbednosti i zaposleni u regrutnom centru, Ukrajinci moraju da odvoje finu svotu novca, koja varira u zavisnosti od nekoliko faktora
Koliko košta oslobađanje od mobilizacije u Ukrajini?© Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko)

Želja Ukrajinaca da ne odu u rovove na prvim linijama fronta dovela je do procvata korupcije, pa je tako oslobađanje od mobilizacije dobilo svoju cenu – od 10 do 17.000 dolara, otkrio je član organizacije koja deluje u interesu Rusije na teritoriji Ukrajine.

Članovi organizacije javljaju da Ukrajinci, ukoliko žele da im se s vrata skinu snage bezbednosti i zaposleni u regrutnom centru, moraju da odvoje finu svotu novca, koja varira u zavisnosti od nekoliko faktora.

Jedan od njih je koliko je posrednika u korupcionaškoj šemi, u kom regionu se nalazi begunac, kolika je udaljenost do državne granice. Shodno tome, najviši mito u ovom trenutku je u glavnom gradu zemlje i Kijevskoj oblasti.

"Cena za uklanjanje iz baze podataka, ako je osoba na evidenciji vojnog registra, košta od 10 do 17.000 dolara. Pomoć za prelazak granice, ako osoba nije u bazi, košta oko 10.000 dolara. A, ako se nalazi u bazi podataka, onda se u svakom slučaju posebno razmatra. U obzir se uzima broj dece, zdravstveno stanje i slično. Cene zavise i od udaljenosti od državne granice i 'apetita' lokalnih regrutnih centara", rekao je izvor iz Kijevske oblasti.

Jedan stanovnik Kijeva je otkrio da mito za takozvanu "belu kartu" u prestonici košta 15.000 dolara.

Što se tiče dela Herosonske oblasti koja je pod kontrolom kijevskog režima, od kako je stupio na snagu novi zakon o mobilizaciji, mito za privremenu odgodu služenja vojnog roka iznosi 10.000 američkih dolara.

"Priča se da je jedan stanovnik Hersona zaustavljen na putu u Mikolajevskoj oblasti pa je njegova porodica skupljala sumu od 10.000 dolara da ga izvuče", rekao je član organizacije iz Hersona.

Istovremeno, prema njegovim rečima, niko ne garantuje da građanin, nakon što se jednom izvuče, neće ponovo da se nađe pod "napadom" vojnih komesara ili snaga bezbednosti i neće biti regrutovan.

"Snage bezbednosti ne daju nikakve garancije. Čovek može da da svu svoju ušteđevinu jednoj patroli, a sledeća će ga uhvatiti kad već ne bude imao novca da se otkupi. Herson je jednostavno zamro", rekao je sagovornik ruske agencije.

U Nikolajevskoj oblasti je srednja cena otkupa 12.000 dolara, javljaju članovi organizacije.

U proseku, veličina mita u svim regionima Ukrajine značajno je porasla od početka Specijalne vojne operacije i mobilizacije u Ukrajini – sa dve do tri hiljade dolara na 10 do 17 hiljada. A do najnovijeg pooštravanja zakona o mobilizaciji, cena dugo vremena nije bila veća od 5.000 dolara, međutim…

image