Bujakevič: Ukrajina potrebna Zapadu isključivo kao instrument u borbi protiv ruske državnosti

Stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Maksim Bujakevič kaže da je očigledno da Zapadu nije potrebna Ukrajina ni kao članica EU ni kao punopravna članica NATO-a

Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica Evropske unije, ni kao punopravna članica NATO-a, već kao instrument u borbi protiv ruske državnosti, izjavio je danas, na sastanaku Stalnog saveta OEBS-a, zamenik stalnog predstavnika Rusije u toj organizaciji Maksim Bujakevič.

''Danas je očigledno da Zapadu nije potrebna Ukrajina ni kao članica EU ni kao punopravna članica NATO-a. Oni jasno stavljaju do znanja: Kijev neće dobiti nikakve pozive u ove strukture u doglednoj budućnosti", rekao je Bujakevič.

Međutim, prema rečima diplomate, sa svojim stanovništvom, resursima i teritorijom, Ukrajina je Zapadu i dalje potrebna "kao instrument u borbi protiv ruske državnosti", prenose RIA Novosti.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao da u alijansi nema konsenzusa o datumu ulaska Ukrajine u alijansu, a da se moraju stvoriti politički uslovi.

Na samitu EU 14. decembra prošle godine odlučeno je da se započnu pregovori o budućem članstvu u Evropskoj uniji sa Ukrajinom i Moldavijom, podseća ruska agencija.