Svet

Zeleno svetlo iz Danske: Ukrajina će moći da koristi F-16 za napade na Rusiju

Treba da postoji mogućnost napada na vojne objekte na teritoriji agresora, a ujedno to je i deo samoodbrane, ocenio je danski ministar spoljnih poslova Lars Leke Rasmusen
Zeleno svetlo iz Danske: Ukrajina će moći da koristi F-16 za napade na Rusijuwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Danska će dozvoliti Ukrajini da koristi lovce F-16 nakon što budu isporučeni Kijevu za gađanje ciljeva u Rusiji, izjavio je danski ministar spoljnih poslova Lars Leke Rasmusen. 

"Ovo nije nov stav, bio je u planu predaje (lovaca F-16). Kada smo razmatrali ovo sa komitetom danskog parlamenta za spoljnu politiku, jasno smo razumeli da je to deo samoodbrane i da takođe treba da postoji mogućnost napada na vojne objekte na teritoriji agresora", istakao je Rasmusen.

Naime, Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini obezbede F-16, dok je Bela kuća potvrdila da će Kijev nakon završene obuke pilota dobiti borbene avione trećih zemalja.

Ministarka odbrane Holadnije Kajsa Olongren rekla je da Hag očekuje da ove godine pošalje prve lovce F-16 Oružanim snagama Ukrajine. 

Ministarka spoljnih poslova Belgije Ađa Labib napomenula je da će Brisel prebaciti 30 takvih aviona u Kijev do 2028. godine, a da bi prvi lovci trebalo da stignu 2024. godine.

U poslednje vreme zapadni političari sve češće traže da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli izvođenje udara na ruskoj teritoriji, pa je tako generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio takav poziv, poručivši da su neki saveznici već ukinuli takva ograničenja.

image