Svet

RT analiza: Donald Tramp i "haški" proces u Njujorku

Sve ovo zvuči poznato jer podseća na ponašanje zloglasnog tribunala za ratne zločine, koji je izmišljao zakone, procedure i standarde krivice u hodu – sve dok je trebalo da sudi Srbima. Sada je ta "haška pravda" postala oruđe unutarameričke političke borbe
RT analiza: Donald Tramp i "haški" proces u Njujorku© Elizabeth Williams via AP

Bivši – a možda i budući – predsednik SAD, Donald Tramp, proglašen je krivim po sve 34 tačke optužnice za "falsifikovanje poslovnih dokumenata" u četvrtak u Njujorku.

Time je postao prvi i jedini američki predsednik u istoriji koji je osuđen za krivično delo. Taj "trofej" može da stavi na policu sa svoja dva impičmenta, što je takođe jedinstven podvig.

Sam Tramp je suđenje proglasio za politički motivisani lov na veštice, kako bi demokrate i predsednik Džo Bajden mogli da ga se reše kao ozbiljnog protivkandidata na predstojećim izborima. 

Sve što se tiče tog suđenja, od same optužnice do identiteta sudije i tužioca, išlo je u prilog Trampovoj tezi. Naime, javni tužilac na Menhetnu, Alvin Breg, je demokrata koji se otvoreno kandidovao – to je u Americi izabrana funkcija – na platformi da će za nešto osuditi Trampa. 

Sudija Huan Meršan, rođen u Kolumbiji, odbio je da preda predmet nekom drugom, iako je njegova kćerka politički konsultant koji radi za demokrate – a po njujorškom ustavu, mora da bude "šest kolena" razmaka da ne bi bio pristrasan. Meršan je isto tako dao donaciju Bajdenu i predsedavao suđenjima protiv Trampove firme i njegovog bivšeg šefa kampanje Stiva Benona.

Većina stanovnika Menhetna je te 2016. glasala za Hilari Klinton a 2020. za Bajdena, tako da su šanse da porota bude iole nepristrasna od početka bile minimalne.

Što se same optužnice tiče, ona je počivala na izuzetno kreativnoj interpretaciji zakona. Naime, u jesen 2016. je Trampov advokat Majkl Koen platio 130,000 dolara porno-glumici Stormi Danijels, kako bi je navodno ućutkao da medijima ne otkrije svoju navodnu aferu sa Trampom od pre deceniju ranije.

Danijelsova je posle pod zakletvom izjavila da te afere nikada nije ni bilo – ali sudija Meršan nije dozvolio da se to unese u zapisnik.

Prema Bregu, Tramp je onda Koenu vratio te pare na mesečne rate, i tako napravio donaciju svojoj izbornoj kampanji koju nije prijavio, čime je "prikrio štetne informacije i nezakonite radnje od američkih glasača pre i posle izbora 2016.". Breg je svaki ček, fakturu i uplatnicu računao kao poseban slučaj "falsifikacije poslovnih dokumenata", i tako došao do 34 tačke optužnice.

Koen je inače na procesu svedočio kako je u stvari on predložio da se Danijelsovoj plati kako bi te pare uzeo za sebe – drugim rečima, da je iznuđivao svog poslodavca. 

"Čak i ovlašni pregled dokaza pokazuje da ovaj slučaj ne počiva ni na čemu", žalio se u sredu stručnjak za ustavno pravo Džonatan Turli. Po njemu je Breg uzeo federalni prekršaj koji je već zastareo i pretvorio ga u lokalno krivično delo "logikom koja je do te mere kružna da se od nje dobija vrtoglavica".

Ništa manje kontroverzna nije bila ni Meršanova instrukcija porotnicima o tome šta bi trebalo da vide.

"Niste videli kišu, ali vidite da su ulice mokre i da prolaznici nose kišobrane i mantile. Pod tim okolnostima, možete da razumno zaključite da je preko noći padala kiša", izjavio je sudija.

Sve ovo zvuči poznato jer podseća na ponašanje zloglasnog tribunala za ratne zločine u Hagu, koji je izmišljao zakone, procedure i standarde krivice u hodu, sve dok je trebalo da sudi Srbima. Sada je ta "haška pravda" postala oruđe unutarameričke političke borbe. 

Demokrate su, dabome, trijumfalno reagovale na presudu, kličući da je Tramp sada "osuđeni zločinac". Reakcija republikanaca je išla od ubeđenja da će Tramp sigurno da dobije predstojeće izbore, do straha da će ovako otvoreno politički proces da uništi SAD.

Komentator Majk Cernović je opisao presudu kao "terorističku bombu koja je raznela naš pravni poredak. Napad na nivou 11. septembra".

"Demokrate su prešle Rubikon", vajkao se izdavač lista "Federalist", Šon Dejvis. "Ne znam kako će zemlja ovo preživeti", dodao je on.

"Ovo neće zaustaviti Trampa. On će dobiti izbore, ako ga pre toga ne ubiju. Ali ovo je kraj najpoštenijeg pravnog poretka na svetu", zaključio je TV voditelj Taker Karlson.

Po svemu sudeći, Tramp i njegove pristalice nameravaju da se žale na presudu i da pobede na predstojećim predsedničkim izborima. Šta će se desiti ako za žalbu bude nadležan sudija sličnog kova, a izbori budu "utvrđeni" kao 2020, niko u SAD se ne usuđuje ni da pomisli.

image