Svet

Tramp posle presude: Sramna odluka koju je doneo korumpirani sudija

Vodeći republikanci su osudili presudu protiv nekadašnjeg predsednika, dok su demokrate bile znatno tiše
Tramp posle presude: Sramna odluka koju je doneo korumpirani sudija© Tanjug/Doug Mills/The New York Times via AP

Nekadašnji američki predsednik Donald Tramp oštro je osudio presudu koju je protiv njega donela dvanaestočlana porota u Njujorku, po optužnici za falsifikovanje poslovnih dokumenata, koji su povezani sa navodnim prikrivanjem tajnih isplata novca zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels.

"Instrukcije poroti koje je dao veoma pristrani sudija, Huan Merčan, bile su nepravedne, obmanjujuće, netačne i neustavne. Bile su i veoma zbunjujuće (baš ono što je sudija hteo!), jer nije bilo zločina", napisao je Tramp na društvenoj mreži Trut soušl (Truth Social).

Na sajtu Trampove kampanje objavljen je baner na kom piše da je on "politički zatvorenik", da se protiv njega vodi namešteni politički proces i da se neće predati.

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Majk Džonson, izjavio je da demokrate koriste pravosudni sistem kao svoje oružje, kao i da će učiniti sve kako bi ućutkali svoje političke protivnike.

"Danas je sraman dan u američkoj istoriji. Demokrate su slavile dok su presuđivali lideru suprotstavljene stranke po smešnim optužbama, zasnovanim na svedočenju osuđenog zločinca koji je lišen slobode. Ovo je bio čisto politički, a ne pravni proces", dodao je on, prenosi Rojters.

Presudu je osudio i predsednik Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, republikanac Džim Džordan, koji je rekao da Bajdenova administracija presudom pokušava da skrene pažnju sa svojih neuspeha.

"Presuda je parodija pravde. Lažni sud na Menhetnu pokazuje šta se dešava kada se naš pravosudni sistem zloupotrebi od strane pristrasnih tužilaca pred pristrasnim sudijom u nepravednom procesu, koji je osmišljen da omete predsednika Trampa u predizbornoj kampanji i izbegne skretanje pažnje na neuspešnu radikalnu politiku predsednika Bajdena", rekao je on.

Reakcije iz Bele kuće bile su znatno tiše. Komentarišući presudu, portparol za pravna pitanja predsedničke administracije Ian Sams, je rekao da "mi poštujemo vladavinu prava i nemamo dodatnih komentara".

Bela kuća je takođe odbila da odgovori na dodatna pitanja o tome kako je predsednik Džozef Bajden reagovao na razvoj događaja. Prema pisanju "Njujork tajmsa", Bajden je rekao zvaničnicima da izbegavaju temu krivičnih optužbi protiv Trampa.

Drugi zvaničnici demokrata su, međutim, pozdravili osuđujuću presudu protiv nekadašnjeg predsednika.

"Amerika je država izgrađena na vladavini prava. Porota se oglasila i pažljivo donela odluku. Odgovorno rukovodstvo zahteva da se presuda poštuje", napisao je lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris na Iksu.

Nezavisni predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi je izjavio da će se Trampova osuda "demokratama obiti o glavu".

"Svaki put kada je predsednik Tramp optužen, njegova popularnost se zapravo povećava", rekao je Kenedi voditelju Foks njuza Džesiju Votersu, tvrdeći da "postoji veliki broj Amerikanaca koji će ovo videti kao politizaciju".

Orban: Tramp je častan čovek, narod da donese presudu u novembru

Na presudu protiv Donalda Trampa reagovao je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je pozvao američki narod da na izborima u novembru donese konačnu odluku.

"Znam da je predsednik Donald Tramp častan čovek. Kao predsednik, uvek je stavljao Ameriku na prvo mesto, izazivao je poštovanje širom sveta i koristio to poštovanje za izgradnju mira. Neka narod donese presudu ovog novembra! Nastavite da se borite, gospodine predsedniče!", poručio je Orban na Iksu.

image