Svet

Izraelski mediji: Netanjahuov savetnik izjavio da nema okončanja rata zarad dogovora o taocima

Hanegbi smatra da će izraelska vlada moći da postigne prvu fazu sporazuma sa Hamasom, koja će omogućiti oslobađanje žena, starijih i ranjenih talaca
Izraelski mediji: Netanjahuov savetnik izjavio da nema okončanja rata zarad dogovora o taocima© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Caki Hanegbi navodno je rekao da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat protiv Hamasa u zamenu za oslobađanje svih preostalih talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

"Tajms of Izrael" piše da je, prema transkriptima sa sastanka Hanegbija sa porodicama talaca do kojih je došao izraelski "Kanal 12", on to rekao tokom sastanka.

Kako se navodi, Hanegbi je pojasnio da misli da će izraelska vlada moći da postigne prvu fazu sporazuma sa Hamasom, koja će omogućiti oslobađanje žena, starijih i ranjenih talaca.

U drugoj i trećoj fazi Hamas bi oslobodio preostale taoce, muškarce i vojnike, a zatim bi vratio tela ubijenih talaca, kojih je 37 prema podacima IDF-a.

Hanegbijevi komentari ukazuju na to da vlada veruje da će Hamas odbiti da oslobodi ostale taoce osim ako Izrael ne pristane da okonča rat, piše "Tajms of Izrael".

Hamas je u četvrtak saopštio da je obavestio posrednike u pregovorima o prekidu vatre, kao i da su spremni da postignu "potpuni sporazum", uključujući sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca i zarobljenika, ako Izrael "zaustavi rat i agresiju na ljude u Gazi".

Tokom sastanka sa rođacima talaca, Hanegbi ih je uverio da će Izrael obezbediti sprovođenje prve faze sporazuma u ​​roku od nekoliko meseci, ali da ne veruje da će aktuelna vlada postići dogovor i zaustaviti rat u zamenu za taoce, navodi portal.

Dodaje se da je Hanegbi za "Kanal 12" potvrdio da se sastao sa porodicama talaca, ali je rekao da se takvi razgovori ne snimaju i da se ne iznosi njihov sadržaj.

"Neću menjati tu praksu, čak ni posle današnjeg sastanka. Izrael je obavezan da postigne oslobađanje svih talaca i to će učiniti", izjavio je Hanegbi.

image