Svet

Finska i Norveška usaglašene: Kijev ima pravo da izvodi udare na teritoriju Rusije

Predsednik Finske Aleksandar Stub kritikovao je ruske akcije u Ukrajini, napomenuvši da zapadne zemlje imaju odgovornost da podrže Kijev
Finska i Norveška usaglašene: Kijev ima pravo da izvodi udare na teritoriju RusijeGetty © South Korean Defense Ministry

Finski predsednik Aleksandar Stub ocenio je da je prihvatljivo da Ukrajina izvrši udare na teritoriju Ruske Federacije, oružjem dobijenim od zapadnih zemalja.

"Sve dok se udari izvode u okviru međunarodnog prava, nema problema", rekao je Stub u intervjuu japanskoj agenciji Kjodo i naglasio da se zapadno oružje isporučuje Ukrajini radi zaštite i da "ne može da podrži ideju o ograničavanju upotrebe tog oružja".

Predsednik Finske je takođe kritikovao postupke Ruske Federacije u Ukrajini, napominjući da zapadne zemlje imaju odgovornost da podrže Ukrajinu.

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide takođe je rekao da smatra prihvatljivim da Kijev koristi zapadno oružje za napade na rusku teritoriju.

"Verujemo da Ukrajina ima veoma jasno pravo, u skladu sa međunarodnim pravom, da napadne Rusiju unutar Rusije... Ukrajina može da koristi oružje dobijeno od zapadnih zemalja protiv vojnih objekata povezanih sa Specijalnom vojnom operacijom", rekao je Eide za norvešku televiziju NRK.

Šef norveške diplomatije je dodao da je ta situacija "potpuno normalna" tokom sukoba.

Izjave zvaničnika sa Zapada o udarima na rusku teritoriju, u Ruskoj Federaciji komentarišu kao nepromišljene, uz napomenu da tako izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom.

image