Svet

Litvanija će moći da obučava ukrajinske trupe u Ukrajini

Podsećamo, predsednik Francuske Emanuel Makron je saopštio da želi da oformi evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu
Litvanija će moći da obučava ukrajinske trupe u Ukrajini© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Litvanija bi bila spremna da pošalje osoblje da pomogne u obuci trupa na ukrajinskom tlu, rekla je premijerka Ingrida Simonite .

"Litvanija bi ih, ako bude potrebno, možda obučila i u Ukrajini u partnerstvu sa zemljama koje bi takođe bile spremne da to urade", rekla je premijerka te baltičke države za Blumberg TV u intervjuu u Singapuru.

Podsećamo, predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao da želi da oformi evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, preneo je "Mond".

"Slanje francuskih i evropskih instruktora u Ukrajinu moglo bi da bude rešeno u narednih nekoliko nedelja ili čak dana. Prema našim informacijama, francuske vlasti žele da stvore koaliciju zemalja koje su spremne da obučavaju vojnike na teritoriji Ukrajine", pisao je francuski list.

Kako se navodi, postoji šansa da će odluka o ovome biti saopštena tokom posete Vladimira Zelenskog Francuskoj sledeće nedelje, kada će biti obeleženo 80 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

"Ideja je da se najpre pošalje nekoliko desetina specijalista, kako bi se utvrdile potrebe obuke. Zatim bi se poslalo nekoliko stotina vojnika, a razmatra se i obučavanje deminera, kao i vojnika u novim motorizovanim jedinicama", prenosi "Mond".

image