Svet

MSP Kine: Peking neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Plan za konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj je u suprotnosti sa zahtevima Kine i očekivanjima sveta, što otežava Pekingu učešće na takvom sastanku
MSP Kine: Peking neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj© Анна Раткогло / РИА Новости

Plan konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj je u suprotnosti sa zahtevima Kine, zbog čega je Pekingu teško da učestvuje na takvom sastanku, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Konferencija mora biti priznata, kako od strane Kijeva, tako i od strane Moskve", objasnili su u ministarstvu.

Dodaje se da je plan za konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj u suprotnosti sa zahtevima Kine i očekivanjima sveta, što otežava Pekingu učešće na takvom sastanku.

Kina je ranije obavestila diplomate da su uslovi koji nisu ispunjeni uključivali da konferenciju priznaju i Rusija i Ukrajina, da treba da bude ravnopravno učešće svih strana i da postoji fer diskusija o svim predlozima.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je ranije da se Kina zalaže za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini, koju će priznati i Moskva i Kijev.

"Kina ohrabruje i podržava sve napore koji doprinose mirnom rešavanju krize, a takođe podržava blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i nepristrasnu diskusiju o svim mirovnim inicijativama", kazala je Mao Ning.

Ona je dodala da Peking poziva Vašington da duboko razmisli o svojoj odgovornosti za nastanak i eskalaciju ukrajinske krize.

image