Uslovi nisu odgovarajući: Moskva, ipak, nije pozvana na proslavu Dana D

Sa druge strane, Zelenski će prisustvovati obeležavanju savezničkog iskrcavanja u Normandiju

Rusija ipak neće biti pozvana na 80. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji (Dan D), saopštio je kabinet francuskog predsednika.

"Uslovi nisu odgovarajući da (Rusija) bude uključena, imajući u vidu agresorski rat pokrenut 2022, koji se samo intenzivirao poslednjih nedelja", rekao je novinarima zvaničnik Jelisejske palate.

Prošlog meseca, organizatori proslave Dana D rekli su da predsednik Vladimir Putin neće biti pozvan, ali da postoje planovi da neki ruski predstavnici prisustvuju s obzirom na istorijsku ulogu zemlje u Drugom svetskom ratu.

Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i još dva saveznika iz Drugog svetskog rata izrazili su zabrinutost zbog tog poteza.

Putin je učestvovao u komemoracijama za 60. godišnjicu 2004. godine, i ponovo 10 godina kasnije za 70. godišnjicu.

Prisustvo Rusije u prošlosti na obeležavanjima iskrcavanja objašnjavalo se značajem uloge Sovjetskog Saveza u borbi protiv nacista i okončanju Drugog svetskog rata na Istočnom frontu, objašnjava "Politiko".

"Da budemo potpuno jasni, uvek smo odavali počast akcijama Crvene armije, njenom odlučujućem doprinosu konačnoj pobedi protiv nacizma", saopštilo je francusko predsedništvo, naglašavajući učešće vojnika iz svih bivših sovjetskih nacija, a ne samo iz Rusije. "To ćemo ponovo učiniti 2024. godine u sklopu komemoracija... putem gestova i kao u okviru programa ceremonije obeležavanja Dana D."

Vladimir Zelenski će, s druge strane, prisustvovati komemoraciji kako bi naglasio "kako iskrcavanje rezonuje sa pravednom borbom koju ukrajinski narod danas vodi".