Svet

Grad Hag odbio da imenuje ulicu po Navaljnom, u kojoj se nalazi ruska ambasada

Haške vlasti su skrenule pažnju na činjenicu da će takve promene uticati ne samo na samu ambasadu Rusije, već i na sve druge zgrade u Ulici Andrisa Bikervega
Grad Hag odbio da imenuje ulicu po Navaljnom, u kojoj se nalazi ruska ambasadaGetty © Rob Kints

Haška opština odbila je da preimenuje ulicu u kojoj se nalazi ruska ambasada u čast preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Prethodno je više od Više od 85 hiljada ljudi potpisalo peticiju u kojoj se traži da se promeni naziv ulice, ali su gradske vlasti u odgovoru navele da takav zahtev ne ispunjava neophodne uslove, piše holandski portal "NL tajms".

U obrazloženju se navodi da je preimenovanje ulica moguće samo ako je apsolutno neophodno, na primer radi lakšeg otkrivanja ili iz bezbednosnih razloga, kao i da se ulice mogu nazivati samo po osobama koje su umrle pre najmanje 10 godina. Kako se ističe u obrazloženju, drugi uslov postoji zato što se život nekog pojedinca mora pažljivo proučiti pre nego što se bilo čemu dodeli njegovo ime.

Pored toga, haške vlasti su skrenule pažnju na činjenicu da će takve promene uticati ne samo na samu ambasadu Rusije, već i na sve druge zgrade u Ulici Andrisa Bikervega, piše "NL tajms" i dodaje da bi to dovelo do finansijskih troškova i verovatno "prigovora direktno uključenih strana", prenosi portal.

image