Rusija zatražila od SAD da saopšte svoje planove o razmeštanju nuklearnog oružja

RF je i dalje zabrinuta zbog "protivrečnih signala američkih saveznika", poručila je zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN

Rusija je zatražila na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) od SAD da direktno odgovore o svojim planovima za razmeštanje nuklearnog oružja u pojedinim azijskim zemljama, odnosno u azijsko-pacifičkom regionu.

Zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Evstignjejeva rekla je na sastanku SB UN da je Rusija i dalje zabrinuta zbog "protivrečnih signala američkih saveznika" u severoistočnoj Aziji, Tokiju i Seulu o takozvanom povećanom angažmanu sa SAD na nuklearnom planu, prenela je agencija "RIA Novosti".

"Zahtevamo da američka delegacija direktno odgovori na pitanje o svojim namerama u vezi sa mogućim razmeštanjem svog nuklearnog naoružanja na teritoriji saveznika Vašingtona i pomoći u njihovom razvoju", navela je Evstignjejeva.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je prošle nedelje da SAD možda planiraju da maksimalno zaoštre situaciju u azijskom regionu, komentarišući vojno-političku aktivnost Vašingtona u Aziji, uključujući i razmeštanje nuklearnog oružja.

Lavrov je ocenio da bi SAD mogle da zatraže od Filipina i drugih azijskih zemalja da obezbede teritoriju za razmeštanje raketa srednjeg i kraćeg dometa.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel prethodno je rekao da SAD "ne smatraju neophodnim" vraćanje nuklearnog oružje u Indo-pacifički region i da ne planiraju da ga razmeste na Korejskom poluostrvu.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je, komentarišući vežbe "Salaknib 24" koje su se održavale na Filipinima, sredinom aprila rekao da Vašington namerno izaziva eskalaciju situacije u azijsko-pacifičkom regionu, kao i da bi razmeštanje raketa srednjeg dometa ugrozilo međunarodnu bezbednost.