Svet

Južna Afrika: Vladajući ANC osvojio 40 odsto glasova na parlamentarnim izborima

Na osnovu rezultata sa 97 odsto biračkih mesta, ANC ima 40,14 odsto glasova, a glavna opoziciona stranka, Demokratski savez, 21,7 odsto
Južna Afrika: Vladajući ANC osvojio 40 odsto glasova na parlamentarnim izborima© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) osvojio je nešto više od 40 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Južnoj Africi, saopštila je izborna komisija.

Na osnovu rezultata sa 97 odsto biračkih mesta, ANC ima 40,14 odsto glasova, što je pad u odnosu na 57,5 odsto podrške, koliko je ova partija imala na poslednjim izborima 2019. godine, prenosi Rojters.

Glavna opoziciona stranka, Demokratski savez, ima 21,7 odsto glasova, dok je nova stranka pod nazivom Koplje nacije, bivšeg predsednika Džejkoba Zume osvojila 14,8 odsto glasova na izborima održanim u sredu.

To je najgori izborni rezultat ACN od 1994. godine, kada je predvođen Nelsonom Mandelom došao na vlast, a ovi rezultati ukazuju da će ACN morati da uđe u koaliciju sa jednom ili više stranaka da bi bila formirana parlamentarna većina, preneo je ranije Rojters.

Na izborima su birane pokrajinske skupštine u svakoj od devet pokrajina zemlje i novi nacionalni parlament koji će birati sledećeg predsednika Južne Afrike.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 27 miliona građana.

image