Svet

Ukrajina razočarana zbog odluke Vašingtona da dopusti udare na rusku teritoriju

Kijev želi da Vašington dozvoli širenje napada van harkovske oblasti
Ukrajina razočarana zbog odluke Vašingtona da dopusti udare na rusku teritorijuGetty © Philip Reynaers / Photonews

Ukrajina je razočarana odlukom SAD da delimično ukine zabranu upotrebe američkog oružja za ciljeve koji se nalaze u dubini ruske teritorije, izveštava "Politiko".

Poslednjih nedelja na Zapadu su se intenzivirale debate o tome da se dopusti Kijevu da koristi oružje dugog dometa za napade unutar ruske teritorije, posebno nakon što su ruske trupe ostvarile značajan napredak u Harkovskoj oblasti.

Mnoge članice NATO-a su podržavale ovaj zaokret.

SAD, glavni saveznik Kijeva, u početku su bile zabrinute zbog moguće eskalacije sukoba u Ukrajini. Ove sedmice je nekoliko zapadnih medija potvrdilo da je Vašington dao zeleno svetlo za "ograničene udare", a odluku je kasnije potvrdio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dvojica zvaničnika iz kancelarije Vladimira Zelenskog, koja su želela da ostanu anonimna, izjavili su da u Kijevu "postoji izvesna frustracija zbog ovih ograničenja.

"Politiko" je objavio da je Vašington odobrio upotrebu oružja dugog dometa samo u harkovskom sektoru fronta, uz napomenu da je "to samo početak."

"Politiko" takođe navodi da će se Zelenski u subotu sastati sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Singapuru kako bi razgovarali o udarima na Rusiju.

Promena politike Vašingtona, koju su neki zapadni mediji već opisali kao novo poglavlje u sukobu, izazvala je zabrinutost Bajdenove administracije da bi Rusija mogla da zauzme Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je stav SAD o udarima na Rusiju "nepromišljenim", upozoravajući da bi to moglo izazvati "veliku eskalaciju." Peskov je dodao i da je Kijev već izvodio napade na rusku teritoriju oružjem američke proizvodnje bez odobrenja Vašingtona.

Poslednjih nedelja i meseci neki ukrajinski napadi na ruske pogranične oblasti pogodili su civile i kritičnu infrastrukturu, prouzrokujući i desetine civilnih žrtava.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će Moskva uspostaviti "sanitarni kordon" u oblastima koje kontroliše Ukrajina kako bi sprečila nove napade.

Prošlog meseca Putin je izjavio da cilj ruske ofanzive na Harkov nije zauzimanje samog grada, već stvaranje bezbednosne zone.

image