Svet

Tektonska pomeranja u svetu: Šta povezuje sukob u Ukrajini, pokolj u Gazi i napetosti oko Tajvana

Eskalacija problema u ove tri oblasti rezultat je sukoba između dva tabora novog svetskog poretka, tvrdi arapski mislilac, a ključni problem u današnjem svetu je što ne postoji globalni konsenzus o preraspodeli moći
Tektonska pomeranja u svetu: Šta povezuje sukob u Ukrajini, pokolj u Gazi i napetosti oko TajvanaGetty © Mohammed Hamoud

Na prvi pogled, sukob u Ukrajini, pokolj u Gazi i problemi oko Tajvana mogu da izgledaju kao odvojena i nepovezana regionalna pitanja, ali u suštini to nije tako, izjavio je mislilac Ebrahim Hašem iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u razgovoru sa Makrom Sirom za sajt "Jurosinerdžis".

Na dubljem nivou, nastavlja Hašem, ova tri žarišta predstavljaju poslednji dah starog, propadajućeg svetskog poretka i rađanje novog sveta.

"Ove tri kapije se otvaraju pred našim očima, a veštački temelji, na kojima su do sada počivali, počeli su da se urušavaju, usled dubokih tektonskih pomeranja u svetu", tvrdi Hašem. "Ove promene su i fundamentalne i strukturalne, i nikakva propaganda ili površna akcija ih ne može zaustaviti."

Eskalacija problema u ove tri oblasti rezultat je sukoba između dva tabora novog svetskog poretka. Zapravo, tvrdi ovaj mislilac, ključni problem je što "ne postoji globalni konsenzus o preraspodeli moći."

"Prvi tabor, koji uglavnom uključuje Kolektivni zapad i njegove vazalne države", smatra Hašem, "predstavlja globalnu manjinu koja očigledno gubi svoju moć, ali koja, što je i nelogično i arogantno, i dalje želi da nameće svoju volju `ostatku sveta`."

Drugi tabor, prema Hašemu, predstavlja "globalnu većinu, koja ponovo preuzima inicijativu i s pravom zahteva jednakost i pravdu u globalnom upravljanju."

"Ako posmatramo ova tri sukoba", dodaje ovaj mislilac, "lako je uvideti koja je strana varvarska, nerealna, nesigurna i ogrezla u zabludama." Ona već gubi dah, tvrdi Hašem. "Drugi tabor je civilizovan, realan, racionalan, sve samouvereniji i sve snažniji."

"Svetski poredak se neizbežno menja", zaključuje Hašem. "Kada se definišu i institucionalizuju konture novog poretka, svet više neće ličiti na ono što smo gledali duže od jednog veka".

Cionistima je za sada dozvoljen genocid nad Palestincima, tvrdi ovaj mislilac, jer im to omogućava politička, ekonomska i vojna podrška Vašingtona, Londona i Brisela.

Nastavlja se i rat iscrpljivanja u Ukrajini, kaže Hašem, i dodaje: "U Ukrajini NATO pokušava da oslabi Rusiju, ne brinući za živote Ukrajinaca. Mirovni pregovor za sad nisu na vidiku. Zapad sada preti da će poslati trupe u Ukrajinu. Ruske nuklearne podmornice su već u pokretu. Informacioni rat se intenzivira na obe strane."

Kina je pozvala SAD da slede dogovorenu politiku "jedne Kine", ali Amerikanci žele eskalaciju sa Kinom, smatra Hašem.

"Tajvan se naoružava. Američka delegacija je upravo ponovo otišla u Tajpej. Izbijanje borbi u Tajvanskom moreuzu", zaključuje ovaj mislilac, "verovatno je samo pitanje vremena."

Nažalost, novi poredak neće biti ostvaren bez krvoprolića i ljudskih žrtava. Možemo očekivati još ratova koje će trajno promeniti ovaj svet, smatra arapski mislilac.

image