Svet

Marš mira u Budimpešti: Desetine hiljada ljudi protestovalo protiv akcija NATO-a (VIDEO)

Učesnici skupa prolaze kroz centar Budimpešte duž Dunava i završavaju šetnju na Margaretinom ostrvu, gde će se okupljenima obratiti mađarski premijer Viktor Orban

Desetine hiljada Mađara iz cele zemlje učestvovalo je u "Maršu mira" u centru Budimpešte protiv umešanosti Mađarske u sukob u Ukrajini i otvaranja novog rata NATO-a u Evropi, javio je dopisnik RIA Novosti.

"Evropski lideri gore od ratne groznice. Nakon slanja novca, oružja i vojne opreme, već planiraju vojnu pomoć Ukrajini . U stvari, francuski predsednik bi da otvori raspravu o upotrebi nuklearnog oružja. Moramo zaustaviti vojno ludilo", navodi se u saopštenju organizatora marša Foruma civilnog saveza.

Mnogobrojni učesnici držali su nacionalne zastave, natpise sa imenima svojih gradova i plakate podrške vladajućoj partiji Fides. Čuju se narodne pesme i patriotske parole.

Organizatori su, obraćajući se demonstrantima pre početka marša, rekli da novi sukob u Evropi "više nije fantazmagorija" jer su "lideri NATO-a sada zauzeti pripremama za njega".

Napomenuli su i da Mađari na povorku dolaze ne samo iz pokrajina, već i iz inostranstva, posebno Rumunije, Poljske, Velike Britanije, Nemačke, SAD i Kanade.

"Marš mira" prolazi kroz centar Budimpešte duž Dunava i završava se na Margaretinom ostrvu, gde će se okupljenima obratiti mađarski premijer Viktor Orban.

Kampanja stranke Fides pred izbore za Evropski parlament zasnovana je na činjenici da Mađarska treba da se drži podalje od sukoba u Ukrajini, a da se u njega ne uključuje ni fizički ni finansijski.

Orban je ranije rekao da se aktuelni procesi mogu nazvati uvodom u treći svetski rat ili čak njegovom epizodom, ako se ne zaustavi "vojna psihoza Brisela".

On je napomenuo da izjave zapadnih političara i medija ukazuju na to da se Evropa sprema da započne rat sa Rusijom. Prema njegovim rečima, radne grupe NATO-a u Briselu pokušavaju da utvrde kako alijansa može da učestvuje u sukobu u Ukrajini.

Istovremeno, Budimpešta razmišlja o tome kako Mađarska, kao članica NATO-a, ne može da učestvuje u akcijama alijanse van svoje teritorije, naglasio je Orban.

Prethodni "Marš mira" održan je u martu 2022, demonstranti su se protivili isporuci oružja Ukrajini i uključivanju Mađarske u sukob. Organizatori procenjuju da je u maršu učestvovalo pola miliona ljudi, iako Mađarska ima manje od deset miliona stanovnika.

image