Svet

Ukrajinske vlasti: Hidroelektrana Dnjepar je u kritičnom stanju

Nešto ranije u subotu, Fedorov je izvestio da će posle napada na hidroelektranu Dnjepar, saobraćaj biti zatvoren na dva dana dok stručnjaci ustanove štetu
Ukrajinske vlasti: Hidroelektrana Dnjepar je u kritičnom stanjuwww.globallookpress.com © Hutchison

Hidroelektrana Dnjepar koja se nalazi u Zaporožju pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, u kritičnom stanju je nakon noćašnjeg napada, izjavio je šef Zaporoške oblasne administracije Ivan Fedorov.

"Od danas se više ne govori o proizvodnji električne energije", rekao je Fedorov, prenose RIA Novosti.

On je napomenuo da nije bilo moguće obnoviti saobraćaj do HE Dnjepar za nekoliko sati, kako je ranije planirano.

Nešto ranije u subotu, Fedorov je izvestio da će posle napada na hidroelektranu Dnjepar, saobraćaj biti zatvoren na dva dana dok stručnjaci ustanove štetu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da ruske trupe u borbama sa Oružanim snagama Ukrajine ne napadaju stambene objekte i društvenu infrastrukturu.

Zaporoška oblast je oblast u Rusiji koja se nalazi u donjem toku Dnjepra. Vraćena je Ruskoj Federaciji posle referenduma u ​​septembru 2022.

Kijev ne priznaje te rezultate i nastavlja da granatira teritoriju. Trenutno je više od 70 odsto Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom. Ostatak, uključujući regionalni centar i grad Zaporožje, drže ukrajinske trupe.

Od marta 2023. godine administrativni centar regiona je privremeno postao grad Melitopolj.

image