Svet

Iranski mediji: Bivši iranski predsednik Ahmadinedžad kandidovaće se za predsedničke izbore

Savet staratelja ispitaće predsedničke kandidate i objaviti listu kvalifikovanih 11. juna
Iranski mediji: Bivši iranski predsednik Ahmadinedžad kandidovaće se za predsedničke izborewww.globallookpress.com © © Morteza Nikoubazl

Nekadašnji predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad registrovao se da se kandiduje za predsednika na izborima u zemlji 28. juna, organizovanim nakon pogibije Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći prošlog meseca, izvestila je iranska državna televizija.

Međutim, moglo bi mu biti zabranjeno da učestvuje u trci: Savet staratelja ispitaće kandidate i objaviti listu kvalifikovanih 11. juna, prenosi Rojters.

Ahmadinedžad, bivši član iranske elitne Revolucionarne garde, prvi put je izabran za predsednika Irana 2005. godine, a povukao se sa funkcije zbog ograničenja mandata 2013. godine.

Savet staratelja zabranio mu je da se kandiduje na izborima 2017, godinu dana nakon što ga je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio da ulazak u izbornu trku "nije u njegovom interesu i interesu zemlje".

Razdor je nastao između njih dvojice nakon što je Ahmadinedžad otvoreno zagovarao proveru Hamneijevog vrhovnog autoriteta.

Godine 2018, u retkim kritikama upućenim Hamneiju, Ahmadinedžad mu je pisao pozivajući na "slobodne" izbore.

Hamnei je podržao Ahmadinedžada prilikom reizbora 2009. posle kojeg je došlo do protesta u kojima su desetine ljudi ubijene i stotine uhapšene pre nego što su snage bezbednosti predvođene elitnim Korpusom revolucionarne garde (IRGC) ugasile nemire, navodi Rojters.

image