Pozdrav iz Severne Koreje: Još 600 balona sa smećem doletelo u Južnu Koreju, Seul najavljuje osvetu

Administracija predsednika Južne Koreje sazvala je za danas sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije sa severnokorejskim balonima

Severna Koreja poslala je oko 600 balona sa smećem na teritoriju Južne Koreje, prenosi "Jonhap".

Prema informacijama Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga Južne Koreje, do jutra 2. juna po lokalnom vremenu otkriveno je približno 600 balona u regionu glavnog grada i provinciji.

Južnokorejske vlasti pozvale su ljude da ne diraju, niti da pale predmete zbog moguće opasnosti.

Baloni su, kao i prošli put, doneli razno smeće poput opušaka, papira i plastičnih kesa.

Južna Koreja saopštila je da će uskoro preduzeti važne korake odmazde protiv Severne Koreje koja lansira balone sa smećem preko granice.

Kako prenosi AP, direktor za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čang Ho-džin rekao je da su najviši zvaničnici na hitnom sastanku odlučili da preduzmu "nesnosne" mere protiv Severne Koreje kao odgovor na njenu nedavnu seriju provokacija.

Čang je severnu kampanju balonom i njeno navodno ometanje GPS signala nazvao "apsurdnim, iracionalnim aktima provokacije koje normalna zemlja ne može da zamisli". On je optužio Severnu Koreju da hoće da izazove "nemir u javnosti i haos" u Južnoj Koreji.

Južnokorejski zvaničnici nisu rekli koje će tačno korake preduzeti.

Južnokorejci su se prošle nedelje suočili sa drugačijim vidom odmazde kada je Severna Koreja navodno poslala preko granice više od 150 belih balona punih smeća i fekalija.