Svet

Između sporazuma o primirju i diverzije u Vladi: Netanjahu iznosi istinu pred Kongresom

Izraelski mediji javljaju da je to nagoveštaj da je predlog već prihvaćen
Između sporazuma o primirju i diverzije u Vladi: Netanjahu iznosi istinu pred Kongresom© Photo by Amir Levy/Getty Images

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu prihvatio je poziv da se obrati na zajedničkoj sednici Kongresa SAD, a tim povodom poručio je da je uzbuđen zbog privilegije da pred predstavnicima američkog naroda i celog sveta iznese istinu o aktuelnim događanjima, prenosi "Tajms ov Izrael".

"Uzbuđen sam zbog privilegije da pred predstavnicima američkog naroda i celog sveta iznese istinu o našem pravednom ratu protiv onih koji žele da nas ubiju", kazao je Netanjahu.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera navodi se da će on biti prvi svetski lider koji će se po četvrti put obratiti na zajedničkoj sednici Kongresa, dok je trenutno izjednačen na tri sa britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom.

"Još nije određen datum, ali se očekuje da će govor biti održan narednih osam nedelja ili ubrzo nakon avgustovske pauze", rekao je izvor upoznat sa tim pitanjem.

U petak su lideri obe stranke u američkom Kongresu poslali Netanjahuu poziv, pokazujući podršku dugogodišnjem savezniku Izraelu uprkos rastućim političkim podelama oko rata protiv Hamasa u Gazi.

U pismu, lideri Kongresa su rekli da je poziv upućen da bi se "istakla solidarnost Amerike sa Izraelom".

Pismo su potpisali predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac, lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata, lider manjine u Predstavničkog doma Hakim Džefris, demokrata i lider manjine u Senatu Mič Mekonel, republikanac.

"Pozivamo vas da podelite viziju izraelske vlade za odbranu demokratije, borbu protiv terora i uspostavljanje pravednog i trajnog mira u regionu", napisali su oni.

Izraelski zvaničnik potvrdio je novinarima da je Netanjahu primio poziv.

Poziv Netanjahuu usledio je nekoliko minuta nakon što je Bajden održao govor u kojem je predstavio, kako je rekao, najnoviji izraelski predlog za sporazum o taocima i prekid vatre za okončanje rata i pozvao Hamas da prihvati ponudu.

Iz Kongresa je za "Tajms ov Izrael" rečeno da je Šumerova kancelarija koordinisala sa Belom kućom po tom pitanju.

Ultradesničari prete obaranjem vlade

Vođe dve ultradesničarske izraelske partije, članice Vlade, ministar finansija Becalel Smotrič i ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir zapretili su da će oboriti Netanjahovu vladu ako prihvati novopredloženi sporazum o oslobađanju talaca i primirju.

Obojica tvrde da će sporazum dovesti do kraja rata, a da ključni cilj ne bude postignut - a to je uništenja Hamasa. Zato su najavili da će povući svoje partije iz koalicije ako sporazum bude prihvaćen, preneli su izraelski mediji.

Smotričeva partija Religiozni cionizam i Ben Gvirova Jevrejska snaga (Ocma Jehudit) su osvojile 14 poslanička mesta kada su zajedno učestvovale na izborima 2022. godine i ključne su za vladajuću većinu koalicije premijera Izraela Benjamina Netanjahua od 64 poslanika u parlamentu (Knesetu) s ukupno 120 članova.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid nešto ranije je obećao da će osigurati da Netanjahuova vlada ne padne, ali mu neće pružati podršku o drugim pitanjima.

Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ Atid) rekao je da Izrael mora prihvatiti sporazum odmah, "pre nego što taoci umru".

Član ratnog kabineta vođa partije Nacionalne unije desnog centra Beni Ganc, pozvao je da se taj kabinet što pre sastane i formuliše korake koji vode napred.

Izraelski mediji javljaju da je to nagoveštaj da je predlog već prihvaćen.

Ganc se pridružio koaliciji ubrzo posle napada Hamasa 7.oktobra na jug Izraela i pretio da će je napustiti ako Netanjahu ne preduzme niz strateških koraka o ratu do 8. juna.

Gancova stranka ima, međutim, samo osam mandata i Netanjahu može da zadrži vlast i bez njega, ali to ne može da mu pođe za rukom na duže staze bez ultradesničara.

image