Svet

Zelenski opet kuka: Malo nam je, Bajdene, Kina bi da upropasti mirovni samit

Zelenski je direktno optužio Kinu da pokušava da poremeti konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj i napomenuo je da niko nema pravo da Kijevu govori kako treba da se završi ovaj sukob jer, ni Kina ni Brazil niti bilo koja druga zemlja nisu u potpunosti svesne šta se dešava na ukrajinskoj teritoriji
Zelenski opet kuka: Malo nam je, Bajdene, Kina bi da upropasti mirovni samitGetty © Drew Angerer

Kijevu nije dovoljna dozvola Sjedinjenih Američkih Država da koristi HIMARS sisteme prilikom napada na samo Harkovsku oblast Ruske Federacije, već želi da američkim oružjem napada i druge delove, požalio se Vladimir Zelenski u razgovoru sa novinarima na marginama foruma Šangri-La u Singapuru.

"Zahvalni smo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je nedavno dozvolio upotrebu HIMARS-a u oblasti Harkova uz granicu sa Ukrajinom. Da li je to dovoljno? Nije", rekao je Zelenski.

Zelenski: Kina želi da upropasti samit u Švajcarskoj

Govoreći o mirovnim pregovorima, Zelenski je okrivio Kinu da pokušava da upropasti samit o ukrajinskom sukobu u Švajcarskoj i isključio mogućnost organizovanja bilo koje druge konferencije na kojoj bi se razgovaralo o miru u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je "kao žrtva sukoba ona koja treba da predlaže mirovne inicijative".

"Uz dužno poštovanje, ali ni Kina ni Brazil niti bilo koja druga zemlja nisu u potpunosti svesne šta se dešava na teritoriji naše države. Niko nema pravo da nam govori kako treba da se završi ovaj rat", poručio je Zelenski.

Ukrajina na odluku Kine da ne učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj ne gleda pozitivno, dodao je Zelenski i napomenuo da podršku Pekinga Moskvi smatra strateškom greškom.

Zelenski je direktno optužio Kinu da pokušava da poremeti samit. "SAD imaju kontakt sa nekim državama i ohrabruju ih da učestvuju na mirovnom samitu. Kina, nažalost, sprečava zemlje da dođu na samit", objasnio je svoj stav.

I nije Kina jedina, nastavio je – "neke države su počele da pomažu Rusiji da diplomatski poremeti konferenciju".

"Još jednom naglašavam da smo spremni da čujemo mišljenja svake zemlje, ali na našoj platformi koju organizujemo zajedno sa švajcarskom stranom", dodao je Zelenski, potvrdivši da se u Singapuru nije sastao sa kineskom delegacijom i da je razočaran što Peking neće prisustvovati samitu.

image