Svet

Nemačka nastavlja borbu sa poplavama: Dunav raste, dodatna opasnost od novih padavina

U deset okruga u Bavarskoj proglašena je vanredna situacija, a tokom jedne akcije spasavanja poginuo je vatrogasac
Nemačka nastavlja borbu sa poplavama: Dunav raste, dodatna opasnost od novih padavina© Sven Hoppe/dpa via AP/Tanjug

Jug Nemačke se i danas bori s poplavama, a situacija bi mogla da se dodatno pogorša u toku dana jer nivo vode nastavlja da raste usled neprekidnih padavina i nemogućnosti tla da upije svu vodu.

U deset okruga u Bavarskoj proglašena je vanredna situacija zbog porasta nivoa Dunava i njegovih pritoka zbog obilnih padavina.

Nemačka meteorološka služba (DVD) izjavila je juče da se sa severa približavaju novi pljuskovi i grmljavine, koje bi posebno u nedelju popodne mogle da donesu dodatnu opasnost od lokalnih poplava.

Kasno sinoć, jedan vatrogasac je poginuo tokom akcije spasavanja porodice od poplava u gradu Pfafenhofen an der Ilm u Gornjoj Bavarskoj, kada se kasno sinoć prevrnuo čamac u kojem se nalazio sa trojicom kolega.

Ostala trojica vatrogasaca spaseni su iz vode, a iz ovog okruga je evakuisano više od 200 ljudi.

Ranije danas kompanija "Dojče ban" saopštila je da je obustavljen železnički saobraćaj između Minhena i Štutgarta zbog poplava koje su izazvale obilne padavine na jugu Nemačke.

U Baden-Virtembergu su dva vagona međugradskog voza sa 185 putnika iskočila iz šina zbog klizišta.

Obilne padavine kakve se javljaju jednom u sto godina, dovela je do pucanja brane i nasipa u Augsburgu. Vlasti su pozvale na evakuaciju stanovnika, a u tu svrhu je u prostorijama Augsburškog sajma oformljen prihvatni centar.

image