Svet

"Vašington post": Ukrajinci biraju između grbavih, ćopavih i bolesnih regruta

Vojnici su neobučeni i nespremni za front
"Vašington post": Ukrajinci biraju između grbavih, ćopavih i bolesnih regruta© Volodymyr Tarasov/Keystone Press Agency

Oružane snage Ukrajine doživljavaju akutni nedostatak osoblja, komandanti smatraju obuku novih vojnika nezadovoljavajućom, a mnogi Ukrajinci ne žele da se bore, navodi "Vašington post".

"Dok se Ukrajina sprema da mobiliše desetine hiljada ljudi za rešavanje ozbiljnog nedostatka vojnika u svetlu intenziviranja ruskih napada, ukrajinski komandanti na terenu kažu da se pripremaju za činjenicu da će većina novih boraca stići loše pripremljena", napominje medij.

Neadekvatna obuka vojnika, kako kažu komandanti, dovodi do toga da su  za svakog od njih neophodne nedelje treninga kako bi se naučili osnovnim veštinama poput gađanja.

"Vašington post" navodi da "u svetlu činjenice da kijevske trupe doživljavaju akutni nedostatak osoblja i gube tlo pod nogama, nemogućnost pružanja adekvatne osnovne obuke naglašava strašnu situaciju u kojoj se nalaze".

"Izgledi da budu poslati na opasne položaje bez odgovarajuće obuke glavni su razlog zašto se mnogi ukrajinski muškarci plaše regrutacije", navodi medij.

Jedan od Ukrajinaca zadužen da za svoju jedinicu bira vojnike iz centara za obuku, kaže da su prilikom regrutacije "svi dobri već raspoređeni" te da mu ostaje samo da bira između između "grbavih, ćopavih i bolesnih".

On napominje da se neki regruti smatraju "sposobnim uprkos činjenici da su stariji od 50 godina i da imaju problema sa kolenima i leđima".

"Većina Ukrajinaca koji su želeli da služe već su se dobrovoljno prijavili", piše medij, dodajući da "oni koji se nisu dobrovoljno prijavili po pravilu i ne žele da se bore".

image