Mađarska o odlasku u Švajcarsku: Da li mirovna konferencija ima smisla bez Rusa?

Mađarska još nije donela odluku o učešću na mirovnom samitu, jer veruje da je neophodno da na njemu budu i predstavnici Moskve

Mađarska još nije donela odluku da li će učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, izjavio je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto, postavljajući pitanje o smislenosti takvog samita bez učešća Rusije.

"Još nismo doneli odluku. A reći ću vam i zašto. S jedne strane, mi zaista poštujemo Švajcarsku. Poštujemo napore Švajcarske da postignu mir. Zaista poštujemo njihov stav. Ali istovremeno, pitanje je da li mirovna konferencija ima smisla ako na njoj nema zaraćenih strana", rekao je Sijarto u intervjuu beloruskom TV kanalu ONT.

Ako ne budu zastupljene obe strane, smatra on, "legitimno je pitanje da li cela konferencija ima smisla u smislu krajnjeg cilja, a to je težnja za mirom".

"Stoga verujemo da mirovna konferencija ima pravi smisao i nudi najbolju nadu za mir samo ako su obe strane za stolom", rekao je Sijarto.

Mađarska je, kako naglašava, zainteresovana za razvoj jake evroazijske saradnje i radiće na tome.

"Stvarno verujemo da je saradnja između Istoka i Zapada nešto na čemu treba da radimo", uverava Sijarto, dodajući da su odnosi poštovanja na linijama Istok-Zapad, Zapad-Istok apsolutno u skladu sa nacionalnim interesima Mađarske.

Budimpešta se kategorički protivi podeli sveta na blokove.

"To bi bilo strašno, bilo bi veoma loše za Mađarsku. Zato ćemo se uvek protiviti podeli sveta. Želimo da svet bude povezan. Verujemo da naredne godine treba da budu godine povezanosti, gde saradnja Istoka i Zapada može da se odvija na osnovu poštovanja", naglasio je ministar.