Svet

U solidarnosti sa Palestinom: Maldivi zabranili ulazak izraelskim državljanima

Odluka o zabrani došla je nakon što je predsednik te južnoazijske zemlje zaposlio specijalnog izaslanika koji treba da sasluša palestinske zahteve od Maldiva, po pitanju rata u Gazi
U solidarnosti sa Palestinom: Maldivi zabranili ulazak izraelskim državljanima© Marco Prosch/Getty Images

Maldivi su danas saopštili da su zabranili ulazak izraelskim državljanima u tu južnoazijsku državu, preneo je indijski medij VION.

Ministar za unutrašnju bezbednost i tehnologiju Maldiva Ali Ihusan rekao je da je predsednik Mohamed Muizu, na sastanku vlade, doneo odluku da se licima sa izraelskim pasošem zabrani da uđu u tu zemlju.

Ovaj potez je došao nakon što je Muizu zaposlio specijalnog izaslanika koji treba da sasluša palestinske zahteve od Maldiva, po pitanju rata u Gazi.

Predsednik je takođe odlučio da imenuje specijalnog izaslanika za procenu palestinskih potreba i organizuje kampanju prikupljanja sredstava za pomoć izbeglicama preko Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice na Bliskom istoku.

Osim toga, Muizu je pozvao na demonstracije širom zemlje pod sloganom "Maldivi u solidarnosti sa Palestinom", kako bi pokazali svoju podršku.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela preporučilo je izraelskim državljanima da ne putuju na Maldive nakon što je vlada te zemlje zabranila ulazak za osobe sa izraelskim pasošima.

Izraelsko ministarstvo je navelo da preporuka uključuje i Izraelce sa dvojnim državljanstvom, preneo je Rojters.

Ministarstvo ističe da je za izraelske građane koji su već na Maldivima najbolje da razmisle o tome da napuste tu zemlju, zbog toga što, kako se navodi, ukoliko se nađu u nevolji, Izrael će teško moći da im u tom slučaju pruži pomoć.

image