U Gruziji stupio na snagu zakon o stranim agentima; Premijer: Ovo je pobeda zemlje

Sve organizacije koje "promovišu interese stranih snaga" moraju biti popisane u državnom registru

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze izjavio je da je usvajanje zakona o stranim agentima pobeda zemlje, prenosi Imedi.

"Usvajanje zakona o transparentnosti od koristi je samo Gruziji, njenom suverenitetu i bezbednosti, dok su usvajanjem ovog zakona poraženi samo zlobnici naše zemlje", rekao je Kobahidze.

Predsednik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili prethodno je potpisao zakon "O transparentnosti stranog uticaja", što znači da zakon o stranim agentima stupa na snagu.

Zakon predviđa registrovanje neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihod dolazi iz inostranstva, a naročito ako je veći od 20 odsto.

Pored toga, sve organizacije koje "promovišu interese stranih snaga" moraju biti popisane u državnom registru. U ovom slučaju, takve organizacije će morati da prikažu primljeni prihod i da popune deklaraciju, inače ih očekuje kazna od 25.000 larija.

Da bi usvojio zakon, gruzijski parlament je morao da poništi veto predsednice Salome Zurabišvili, koja se protivi zakonu. Sada zbog toga gruzijske nevladine organizacije spremaju tužbu u Evropskom sudu za ljudska prava.

Vlasti SAD i EU više puta su se protivile usvajanju zakona o stranim agentima u Gruziji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da će zakon ometati proces integracije Gruzije u Evropsku uniju, dok je Stejt department upozorio da će se Gruzija suočiti s posledicama zbog usvajanja "spornog" zakona.