Svet

"Fajnenšel tajms" o sastanku Putina i Si Đinpinga: Gasovod, ekonomija, Ukrajina

Ruski i kineski lider na sastanku u Pekingu razgovarali su o Ukrajini, gasu i bankama
"Fajnenšel tajms" o sastanku Putina i Si Đinpinga: Gasovod, ekonomija, UkrajinaGetty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Glavne teme pregovora kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom posete ruskog lidera Pekingu, bile su isporuke gasa, jačanje prisustva kineskih banaka u Rusiji i pitanja o učešću Kine na švajcarskom samitu o Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms".

Napominje se da su u poslednja dva pitanja možda došli do pomaka u pregovorima, pa je tako Kina odbila da prisustvuje konferenciji u Švajcarskoj, ukazujući na "besmislenost razgovora o mirovnim inicijativama u odsustvu Rusije".

Osim toga, dodaje se da bi Kina uskoro mogla da naloži jednoj ili dvema bankama da se fokusiraju na transakcije sa Rusijom, uprkos sankcionim pritiscima Sjedinjenih Država.

Što se tiče snabdevanja energijom, strane su razgovarale o izgradnji gasovoda "Snaga Sibira - 2" i pitanju cene gasa.

Predsednik Rusije boravio je u Kini u državnoj poseti 16. i 17 maja. Lideri dveju zemalja, nakon pregovora u Pekingu, usvojili su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije.

Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim liderom Si Đinpingom, poručio da su razgovori pokazali da i Peking i Moskva umnogome podržavaju zajedničko strateško partnerstvo i razvoj odnosa, koji postaju primer kako treba da se razvijaju odnosi između dve države.

Putin je zahvalio na toplom prijemu na kom je ipak, kako je rekao, urađeno mnogo.

"I kineski lider je u martu prošle godine Rusiju izabrao kao prvu državu koju će posetiti, te je stoga logično da sam se i ja odlučio za isti korak. U tome se vidi određena simbolika, ali ovakvi sastanci su važni kako bismo se orijentisali na dalji razvoj", objasnio je Putin.

image