Blinken sa Galantom i Gancom o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar je pohvalio spremnost Izraela da postigne dogovor i naglasio da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i šefom ratnog kabineta Benijem Gancom o predlogu Izraela o prekidu vatre koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden.

Blinken je u razgovoru sa Galantom "pohvalio spremnost Izraela da postigne dogovor i naglasio da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja", prenosi "Tajms of Izrael".

On je takođe potvrdio "gvozdenu posvećenost bezbednosti Izraela" i naveo da bi prihvatanje predloga o prekidu vatre "unapredilo sigurnosne interese Izraela, uključujući i otvaranje mogućnosti o miru na granici sa Libanom, što bi omogućilo Izraelcima da se vrate svojim domovima".

Blinken je prethodno Bajdenu izneo izraelski predlog o primirju u Gazi, prema kojem bi se prekid vatre odvijao u tri faze.

Američki predsednik je rekao da bi prva faza trajala šest nedelja i uključivala "potpuni i sveobuhvatni prekid vatre uz povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze" i "oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, starije, ranjene u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika".

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih talaca, uključujući vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Netanjahuova kancelarija saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da Hamasu predstave sporazum o primirju u Pojasu Gaze.