Ursuli treba 361 glas za novi mandat: Pa, srećno s tim

Izborna kombinatorika kojom se bavio "Politiko" pokazuje da će aktuelna predsednica Evropske komisije teško sklopiti koaliciju stranaka u Evropskom parlamentu, neophodnih za podršku da ostane na ovoj funkciji, gotovo kao u mozgalici gde vuka, ovcu i seno treba prevesti preko reke u istom čamcu

Ursula fon der Lajen je 2019. obezbedila poziciju predsednice Evropske komisije sa malom većinom u Evropskom parlamentu od svega devet glasova, a ove godine u istoj trci postoji vrlo realna šansa da neće dobiti potrebnu podršku, piše "Politiko".

Kako se navodi u tekstu, do novog mandata na staroj funkciji Fon der Lajenova ima dve velike političke prepreke.

Prvo, treba da dobije podršku kvalifikovane većine od 27 lidera EU za stolom Evropskog saveta tokom postizbornog sastanka krajem juna. Drugo, mora da obezbedi najmanje 361 glas od ukupno 720 poslanika Evropskog parlamenta tokom naknadnog, tajnog glasanja u parlamentu.

Stvari su lakše na frontu Evropskog saveta. Evropska narodna partija (EPP) Fon der Lajenove ima 12 šefova država i vlada EU od kojih se može očekivati da će je podržati.

Stvar drugačije stoji s parlamentom.

Ankete pokazuju da će EPP Fon der Lajenove biti najveća pojedinačna grupa u parlamentu nakon izbora sa 170 mesta. Ali, da bi imali većinu, moraće da izađu sa ponudama drugim velikim centrističkim grupama, socijalistima i liberalima, u postizbornoj trgovini.

Ako uspe da obezbedi podršku EPP-a, liberalne grupe "Obnovimo Evropu", kao i Socijalista i demokrata, to bi bilo oko 390 mesta, prema istraživanju "Politika".

Time bi prešla prag od 361, ali nije tako jednostavno. Stručnjaci i politički insajderi upozoravaju da čak i ako im partijski lideri nalože da podrže Fon der Lajen, verovatno će se nešto više od 10 odsto poslanika u svakoj od ovih grupa ili protiviti ili uzdržati na dan glasanja.

Stopa odustajanja od 10 procenata smanjila bi ukupan broj podrške Fon der Lajenovoj na 351, što je 10 manje od ključnog broja. I to je velikodušna procena: prema političkim insajderima sa kojima je "Politiko" razgovarao, stopa pobune će gotovo sigurno biti veća od 10 procenata, čak i unutar Fon der Lajenove sopstvene EPP.

U prethodnim glasanjima, oni koji su se protivili partijskoj liniji bili su između 13 i 28 odsto.

Takođe, fon der Lajenova ovog puta sigurno neće dobiti podršku Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana i poljske konzervativne stranke "Pravo i pravda" (PiS), kao što je bio slučaj 2019. godine.

Kada je reč o socijalistima i liberalima, sve veći broj njihovih poslanika u Evropskom parlamentu mogao bi ove godine da sruši Fon der Lajen jer su zabrinuti da je ona spremna da razmotri savez sa italijanskom premijerkom krajnje desnice Đorđom Meloni. Optužuju je i da razvodnjava zelenu agendu EU.

Osim toga, broj pobunjenika u njenim sopstvenim redovima, EPP-u, mogao biti iznenađujuće visok, ističe se u tekstu.

Zloslutno, na kongresu EPP-a prilikom njene nominacije za čelno mesto EK u Bukureštu u martu, 18 odsto od 499 delegata koji su glasali reklo je "ne" Fon der Lajenovoj.

Aktuelna predsednica EK podilazila je italijanskoj premijerki Đorđi Meloni, čija će joj podrška biti potrebna i u Evropskom saveta i u parlamentu, ali to izgleda kao strategija koja bi mogla da joj se obije o glavu.

Podrška Melonijeve će biti ključna za njenu nominaciju u Evropskom savetu, ali njena vrednost je manje očigledna u parlamentu gde su Braća Italije tek na putu da osvoje oko 23 mesta.

Ta 23 glasa bi gotovo sigurno bila nadjačana gubitkom glasova socijalista, od kojih bi se mnogi, posebno u Šolcovoj Socijaldemokratskoj partiji u Nemačkoj, okrenuli protiv Fon der Lajenove zbog njenih veza sa Melonijevom.

Socijalisti i demokrate, "Obnovimo Evropu" i Zeleni takođe su rekli da neće podržati ponovni izbor Fon der Lajen ako ona napravi bilo kakav dogovor sa Meloni.

Ako Fon der Lajen odustane od nade da će dobiti podršku od Evropskih konzervativaca i reformista Melonijeve, trebaće joj podrška ne samo "Obnovimo Evropu" i socijaldemokrata, već i Zelenih, kako bi nadoknadila nedostatak. Sa Zelenima u kombinaciji, projektovana baza podrške Fon der Lajenovoj bila bi 432 glasa.

Ali ništa nije manje predvidljivo od toga kakvu podršku može da očekuje od Zelenih, koji 2019. nisu ni na koji sistemski način podržavali Fon der Lajen.

Uz to, oni imaju svoju listu zahteva kako bi dali podršku, a nekima od njih oštro se protive konzervativci, što sve zajedno ostavlja veoma mali manevarski prostor Fon der Lajenovoj da napravi široku koaliciju EPP-a, "Obnovimo Evropu", Socijalista i demokrata i Zelenih.