Svet

Kina demantuje "Fajnenšel tajms": S Rusijom samo produbljujemo saradnju, nesporazumi ne postoje

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning reagovao je na medijske izveštaje da su pregovori "Rusije i Kine o projektu "Snaga Sibira 2" naišli na poteškoće
Kina demantuje "Fajnenšel tajms": S Rusijom samo produbljujemo saradnju, nesporazumi ne postojewww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Kina je spremna da produbi sveobuhvatnu obostrano korisnu saradnju sa Rusijom, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, komentarišući medijske izveštaje da su pregovori "Rusije i Kine o projektu 'Snaga Sibira 2' naišli na poteškoće".

Ranije je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izvore, izvestio da su pregovori između Kine i Rusije o gasovodu "Snaga Sibira 2" "zaustavljeni zbog neslaganja između strana po pitanju troškova i obima snabdevanja".

"Spremni smo da radimo sa Rusijom na primeni važnog konsenzusa koji su postigli šefovi dve države. Osim toga, stalno produbljujemo sveobuhvatnu obostrano korisnu saradnju dveju zemalja", kazao je Mao Ning danas na brifingu.

On je naglasio da je traženje dodirnih tačaka interesa dve zemlje, produbljivanje integracije interesa i postizanje zajedničkog uspeha zapravo konsenzus šefova dve države.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare tokom posete Kini rekao da su Rusija i Kina potvrdile interesovanje za primenu projekta gasovoda "Snaga Sibira 2".

Rusija trenutno isporučuje gas Kini preko gasovoda "Snaga Sibira", deonice takozvane Istočne rute, u okviru bilateralnog 30-godišnjeg sporazuma. Isporuke su počele 2019. godine, a očekuje se da će gasovod do 2025. dostići svoj puni operativni kapacitet od 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

"Gasprom" takođe procenjuje mogućnost isporuke gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira 2" kroz Mongoliju. Očekuje se da će taj gasovod omogućiti isporuku do 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a njegova izgradnja bi trebalo da počne do kraja ove godine.

image