Egipat: Nema otvaranja Rafe dok Izrael ne vrati kontrolu Palestincima

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je u nedelju da izraelske snage nastoje da unište tunele između Gaze i Egipta koje Hamas možda koristi za šverc oružja, a Egipat je negirao postojanje takvih tunela

Granični prelaz Rafa, koji je ključan za isporuku humanitarne pomoći iz Egipta, ne može ponovo da funkcioniše dok Izrael na strani Gaze ne vrati kontrolu Palestincima, rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri.

Rojters podseća da je prošlog meseca tokom ofanzive na Hamas u gradu Rafa Izrael zauzeo celu granicu Gaze sa Egiptom.

Prelaz Rafa takođe predstavlja "jedinu slamku spasa" za 2,3 miliona stanovnika na teritoriji pod opsadom Izraela, piše britanska agencija.

"Teško je da granični prelaz Rafa da nastavi sa radom bez palestinske administracije", rekao je Šukri na konferenciji za novinare u Madridu.

Šukri je istakao da je egipatsko-izraelski mirovni sporazum iz 1979. ostao "čvrsta osnova za bezbednost i stabilnost u regionu i da svi moraju odgovorno da razmotre i preduzmu mere kako bi sačuvali taj važan sporazum".

Njegovi komentari su usledili usred rastućih tenzija nakon smrti egipatskog vojnika prošle nedelje u razmeni vatre sa izraelskim snagama, za koje su egipatski bezbednosni izvori rekli da su prešli graničnu liniju dok su progonili i ubili nekoliko Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je u nedelju da izraelske snage nastoje da unište tunele između Gaze i Egipta koje Hamas možda koristi za šverc oružja.

Egipat je negirao postojanje takvih tunela.