Svet

Parlamentarnoj skupštini NATO-a podneta rezolucija o Ukrajini: Dozvola za napad na RF i na papiru

Poljska opet prednjači u podršci Ukrajini a protiv Rusije: Ščerba se postarao da ne postoje "crvene linije" u vezi s upotrebom zapadnog oružja
Parlamentarnoj skupštini NATO-a podneta rezolucija o Ukrajini: Dozvola za napad na RF i na papiruGetty © Photo by Omar Havana/Getty Image

Parlamentarnoj skupštini Severnoatlantske alijanse dostavljena je rezolucija o dozvoli Ukrajini da koristi NATO oružje u napadima na rusku teritoriju, rekao je novinarima Mihal Ščerba, član poljskog Sejma i kandidat za Evropski parlament.

Dodao je da je nedavno učestvovao na sednici PS NATO-a u Sofiji i inicirao donošenje odgovarajuće rezolucije.

"Bio sam inicijator rezolucije podnete Parlamentarnoj skupštini NATO-a da ne postoje 'crvene linije' u vezi s upotrebom oružja koje je Ukrajina dobila od naših saveznika u NATO-u, uključujući i nas", rekao je Ščerba a prenele "RIA Novosti".

Prethodno je portparol Vlade Nemačke Štefen Hebestrajt objavio da Nemačka "daje Ukrajini zeleno svetlo da koristi NATO oružje protiv vojnih ciljeva unutar Rusije i van zone sukoba" budući da je, kako je rekao, "Zapad uveren da Ukrajina, po međunarodnom pravu, ima pravo da se brani od ruskih napada".

Dan pre Nemačke i Sjedinjene Države su se složile da Ukrajina koristi američko oružje za udare po ciljevima unutra Ruske Federacije. Obe zemlje su odluku pravdale ruskim prodorom na istočnoukrajinski region Harkov.

Predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je za "RIA Novosti" da je predsednik SAD Džozef Bajden ipak ostavio na snazi zabranu korišćenja raketa ATACMS i drugog vatrenog oružja dugog dometa.

"Volstrit džornal" je pak objavio da će SAD dozvoliti Kijevu da koristi HIMARS MLRS, GMLRS raketne sisteme i artiljeriju za napade na rusku teritoriju u blizini Harkovske oblasti.

NATO zemlje, koje su odobrile udare svojim oružjem na RF, moraju da shvate da će njihova oprema i stručnjaci biti uništeni ne samo u Ukrajini već i na bilo kojoj tački s koje će ruska teritorija biti napadnuta, poručio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

image