Svet

Ima logike: Australija poslala ministra za invalidsku zaštitu na samit o Ukrajini

Kanbera je do poslednjeg trenutka čekala da saopšti koga će poslati na konferenciju u Švajcarsku
Ima logike: Australija poslala ministra za invalidsku zaštitu na samit o UkrajiniGetty © Libkos / Contribut

Australija će poslati svog ministra za invalidsku zaštitu i penzije (NDIS) na samit o Ukrajini, uprkos zahtevima Kijeva da skupu u Švajcarskoj prisustvuje neko na visokom nivou – premijer ili njegov zamenik.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova a sada senator Peni Vong rekao je u parlamentu da je premijer Entoni Albaneze bio taj koji je poslao ministra Bila Šortena u Švajcarsku.

"Premijer je očigledno smatrao da je ovaj nivo predstavljanja odgovarajući", rekao je Vong na kritike opozicije da Šorten nije odgovarajuća osoba za slanje na "mirovne pregovore".

Vladimir Zelenski iz Ukrajine tražio je od Albanezea da u Švajcarsku pošalje delegaciju na visokom nivou i bio je frustriran što je Kanbera čekala do skoro poslednjeg trenutka da objavi ko će ići na skup.

Kako će reagovati posle vesti da na samit – na kome, inače, ne učestvuju ni Rusija ni Kina – Australija šalje ministra za invalidske penzije i ambasadore u Australiji i Švajcarskoj ostaje da se vidi.

Prema procenama Moskve, ukrajinske snage su od početka godine izgubile više od 111.000 ljudi. Kijev krije podatke o broju poginulih i ranjenih.

image