Iran odbacuje američki plan za primirje u Gazi

V. d. ministra spoljnih poslova Irana Ali Bageri Kani takođe je upozorio Izrael da će "upasti u živo blato" ukoliko pokrene totalni rat protiv Hezbolaha u Libanu

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Irana Ali Bageri Kani odbio je danas predlog primirja u Gazi koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden i upozorio Izrael da se uzdrži od "pokretanja totalnog rata protiv Libana", insistirajući na tome da SAD treba da prekinu da šalju vojnu pomoć Izraelu.

"Ako Amerikanci budu iskreni, umesto što predlažu planove pod nazivom primirje, moraju da preduzmu jedan korak, a to je da prekinu da šalju pomoć izraelskoj strani. Samo tada Izrael neće imati čime da vrši zločine nad Palestincima i rat će prestati", rekao je Bageri Kani tokom posete Bejrutu, u prvoj zvaničnoj poseti od nedavne smrti svog prethodnika Hoseina Amira Abdolahijana.

Bageri Kani je istakao da će Izrael "upasti u živo blato" ukoliko pokrene totalni rat protiv Hezbolaha u Libanu, zemlji koju je nazvao "kolevkom otpora", prenosi "Al Džazira".

Predsednik SAD Bajden proteklog petka predložio je predlog u tri faze, koji bi trebalo da dovede do oslobađanja talaca iz Gaze i prekida vatre.